03/04/2017

Un mod sănătos de viață în biblioteci: Novateca și Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate PAS au devenit parteneri în promovarea unor noi servicii pentru cetățeni

Programul Novateca și Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate PAS și-au unit forțele pentru a suține rolul bibliotecilor în calitate de contribuabili în promovarea sănătății, semnând un Memorandum de înțelegere care subliniază cooperarea de mai mult de un an dintre experții în domeniul sănătății și bibliotecile din rețeaua Novateca.

Memorandumul de înțelegere consolidează capacitatea bibliotecilor publice de a promova asigurarea unui mod de viață sănătos în comunitățile pe care le deservesc, asigurând bibliotecarii cu resurse și instrumente necesare pentru a răspunde solicitărilor de informații în domeniul sănătății și a forma parteneriate cu experți locali din acest domeniu.

Memorandumul prevede ca ambele părți să asigure bibliotecarii cu tehnologii moderne și competențe necesare pentru a dezvolta servicii inovatoare de bibliotecă în domeniul sănătății. Această colaborare are drept scop facilitarea inițierii unor programe specifice și parteneriate adaptate la nevoile și solicitările membrilor comunității.

Pe parcursul ultimilor ani, un număr semnificativ de biblioteci au înregistrat o creștere a cererii de informații privind stilul sănătos de viață și au inițiat instruiri în domeniul sănătății în parteneriat cu instituțiile medicale locale.

„Dezvoltarea unor parteneriate durabile cu specialiștii ți organizațiile comunitare din domeniul sănătății, bibliotecarii ajută vizitatorii să găsească informații în domeniul sănătății și îi motivează să adopte un mod de viață sănătos,” a menționat Evan Tracz, Directorul Programului Novateca.

Astăzi, mai mult de 56% din utilizatori caută informații despre sănătate la bibliotecă. Pentru a satisface aceste cerințe, PAS va facilita utilizarea de către bibliotecari a platformei online e-Sănătate și va oferi cetățenilor acces la informații relevante, precum și oportunități de participare la instruiri, consultații și evenimente în domeniul sănătății prin intermediul rețelei de biblioteci Novateca.

“Platforma e-Sanatate.md oferă bibliotecarilor acces la o gamă largă de informații în domeniul sănătății, oferindu-le astfel posibilitatea de a promova un mod sănătos de viață și a oferi la rândul lor informații veridice despre sănătate,” a menționat Viorel Soltan, Directorul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate.

Memorandumul de înțelegere subliniază interconexiunea vizibilă dintre domeniile incluziunii digitale și sănătății, precum și oportunitățile bibliotecilor de a oferi cetățenilor acces la educație în domeniul sănătății, atât fizic, cât și informativ.