10/03/2017

Bibliotecile publice din Moldova ajută femeile să-și dezvolte o atitudine pro-activă față de sănătatea lor!

Bibliotecile publice din raionul Strășeni duc lupta împotriva cancerului la sân și col uterin la un nou nivel, grație grantului pentru rețele de biblioteci al programului Novateca.

În ultimii ani, cancerul la sân și col uterin au devenit două dintre cele mai frecvent diagnosticate forme de cancer în Moldova. Pe lângă aceasta, disconfortul pe care îl simt deseori femeile atunci când trebuie să consulte un specialist de gen masculin, manifestat în mod special de femeile din zonele rurale și ezitarea de a discuta despre cancer pot contribui la creșterea ratei mortalități.

Întrucât aceste forme de cancer au șanse mari de fi tratate atunci când sunt diagnosticate la timp, un grup de bibliotecari au luat inițiativa de a răspândi accesul la informații din domeniul sănătății. Cu suportul programului Novateca, nouă biblioteci publice din raionul Strășeni, în parteneriat cu centrele medicale locale, au lansat în septembrie 2016 o campanie de informare și sensibilizare cu privire la simptomele și metodele de prevenire ale cancerului la sân și col uterin destinată utilizatoarelor bibliotecilor.

Ca rezultat al procesului de modernizare a bibliotecilor, susținut de programul Novateca începând cu anul 2012, peste 1100 bibliotecari, 99% din care sunt femei, au fost instruiți pentru a oferi informație și a crea servicii bazate pe necesitățile comunității în parteneriat cu alte instituții locale, cum ar fi centrele medicale, școli, agenții de angajare în câmpul muncii, ONG-uri și afaceri locale. Proiectul realizat de bibliotecile din Strășeni este un exemplu excelent care denotă importanța bibliotecilor în oferirea informației și susținerea femeilor să ia decizii corecte cu privire la sănătatea și modul lor de viață, bazându-se pe informații veridice.

Specialiștii locali în domeniul sănătății vizitează bibliotecile din raionul Strășeni și instruiesc femeile și fetele în domeniul sănătății, dezvoltându-le competențe de auto-examinare și identificare a primelor simptome și comunicându-le despre procedurile de consultare medicală. Pe lângă instruirea vizitatorilor, bibliotecarii au promovat evenimentele și în școli, organizând sesiuni speciale pentru fete cu vârsta de 14-18 ani. Datorită mediului prietenos creat de bibliotecă, adolescentele au avut oportunitatea să discute pe marginea altor aspecte legate de sănătate și educație sexuală și să adreseze întrebări angajaților medicali.

O participantă de 60 de ani din localitatea Roșcani a mărturisit: „Timp de doi ani am ignorat durerile continue la sâni. Dacă nu ar fi fost această instruire, nu m-aș fi decis să trec testul care a depistat cancerul la sân și aș fi ignorat în continuare problema. La moment, urmez un curs de lecuire și am speranțe mari de însănătoșire”.

Ca rezultat al campaniei, peste 650 membri ai comunității au beneficiat de instruiri în prevenirea cancerului. „Acum acord mai multă atenție sănătății mele și pot desluși primele simptome prin auto-examinare”, a afirmat Zinaida Dulghieru, participantă la instruirea realizată în cadrul Bibliotecii Publice Bucovăț.

Pe măsură ce proiectul continuă, toate bibliotecile participante creează Centre de resurse și oferă utilizatorilor materiale informative, cărți și documente electronice în domeniul sănătății. Adițional, alte zece biblioteci publice din raion vor replica acest serviciu inovator și vor instrui peste 300 de femei și voluntari în domeniul prevenirii cancerului. Programul Novateca și bibliotecile din Strășeni împărtășesc aceste succese cu celelalte biblioteci din rețea, încurajând inițierea unor eforturi similare și abilitarea femeilor și fetelor să adopte o atitudine pro activă față de sănătatea lor.

Novateca este un program cu o durată de cinci ani care are scopul de a facilita transformarea bibliotecilor din Republica Moldova în instituții comunitare vibrante. Cu îndrumarea bibliotecarilor instruiți și cu susținerea partenerilor comunitari, cetățenii se bucură de acces gratuit la tehnologii moderne și de servicii inovatoare de bibliotecă proprii nevoilor moderne de informare.