05/04/2017

Grantul pentru Rețele de Biblioteci: creăm sustenabilitate

31 martie 2017, bibliotecarii din raioanele Drochia, Strășeni, Rezina și Dubăsari și partenerii acestora, s-au întâlnit la ceremonia de lansare a etapei de durabilitate a Programului de Granturi pentru Rețelele de Biblioteci, lansat de Novateca și au diseminat succesele înregistrate în dezvoltarea serviciilor moderne de bibliotecă în domeniile sănătății și IT. Evenimentul a servit drept platformă de discuții pentru cei 50 de participanți, care și-au împărtășit cele mai bune practici și au comunicat rezultatele și succesele realizate cu ajutorul aplicațiilor online.

„Suntem foarte mândri de succesele acestor biblioteci publice și sperăm că obiectivele programului de granturi vor fi realizate în continuare prin intermediul activităților desfășurate, iar ca rezultat bibliotecile vor încheia mai multe parteneriate și vor beneficia de suport local adițional”, a menționat Evan Tracz, Directorul programului Novateca.

În perioada octombrie 2016 - martie 2017, Centrele de Instruire din raioanele Strășeni, Drochia și Rezina și-au consolidat rețelele de biblioteci locale și au colaborat cu instituții medicale și reprezentanți ai Autorităților Publice Locale pentru a implementa proiecte de succes în domeniul sănătății, a spori gradul de conștientizare cu privire la prevenirea cancerului la sân și col uterin și a instrui comunitățile despre modul de viață sănătos. În același timp, rețeaua de biblioteci din raionul Dubăsari a implementat un proiect în domeniul incluziunii digitale pentru tineri, învățându-i să creeze povești digitale și să utilizeze diverse aplicații online pe tablete.

„Spre deosebire de consultațiile individuale pe care le oferim în oficiu, colaborarea cu Biblioteca Publică Raională din Rezina ne-a permis să interacționăm cu un număr mai mare de oameni și să-i educăm cu privire la adoptarea unui mod sănătos de viață”, a afirmat Maria Leahu, medic din Rezina.

Peste 5500 de utilizatori de bibliotecă au beneficiat de pe urma instruirilor oferite cu sprijinul a peste 150 de parteneri și 80 de voluntari implicați în implementarea acestor proiecte.

„Datorită acestor instruiri, am început să acord mai multă atenție sănătății mele și am dezvoltat abilități de auto-examinare pentru a identifica primele simptome”, a menționat Zinaida Dulghieru, participant la instruirea oferită de Biblioteca Publică Bucovăț.

Pentru a asigura durabilitate acestor servicii, Șefii Secțiilor Cultură și bibliotecarii vor continua să implementeze servicii moderne de bibliotecă și se vor asigura că eforturile lor comune contribuie la stabilirea unor parteneriate sustenabile, grație cărora comunitățile se pot dezvolta și prospera.

Programul Novatea felicită toți participanții la Programul de Granturi pentru Rețelele de Biblioteci pentru realizările marcante și speră că o să împărtășiți inovațiile și abordările Dvs. cu întreaga rețea de biblioteci publice din Moldova!