12/05/2017

Cetățenii accesează e-serviciile cu suportul e-Ambasadorilor-bibliotecari

La inițiativa programului Novateca și Centrului de Guvernare Electronică, 29 de bibliotecari, reprezentanți ai bibliotecilor municipale, raionale și rurale din Republica Moldova, au beneficiat în anul 2016 de instruiri în utilizarea serviciilor electronice publice pentru cetățeni și business. În rezultatul acestor instruiri, 29 bibliotecari au obținut titlul de e-Ambasador al serviciilor electronice publice și acum sunt acreditați la nivel național pentru a facilita accesul cetățenilor la e-servicii. Astfel, bibliotecarii sunt mandatați de a instrui membrii comunității, inclusiv reprezentanții administrației publice locale, mediul de afaceri și alte categorii sociale privind utilizarea serviciilor electronice publice și promovează cu succes avantajele utilizării serviciilor publice electronice, care oferă cetățenilor posibilitatea de a economisi timp și resurse financiare pentru obținerea documentelor.

Grație eforturilor comune ale e-Ambasadorilor, în perioada martie 2016 – martie 2017 au fost livrate peste 220 de instruiri adresate diferitor grupuri-țintă, inclusiv bibliotecari, membri ai comunității, reprezentanți ai autorităților publice locale, antreprenori, precum și alte grupuri profesionale. Pe parcursul acestei perioade, cei 29 de e-Ambasadori au instruit peste 680 de bibliotecari în utilizarea e-serviciilor și au contribuit la dezvoltarea unor noi competențe IT. În anul 2017, bibliotecarii au oferit asistență în accesarea serviciilor electronice unui număr de aproximativ 300 de persoane, iar alte peste 200 de persoane au beneficiat de instruire extinsă în acest domeniu. Cele mai solicitate e-servicii de către cetățeni rămân a fi cazierul juridic și documentele de stare civilă. Cristina Scoferci, e-Ambasador-bibliotecar la Biblioteca Publică Orășenească Florești menționează: „Înregistrăm un număr în creștere de persoane care accesează e-serviciile la bibliotecă și suntem bucuroși să facilităm accesul rapid și simplu tuturor persoanelor care se adresează aici după asistență”.

Pentru a vă informa despre succesele e-ambasadorilor-bibliotecari din raionul Ungheni, accesați link-ul: http://www.novateca.md/phocadownload/resource_center/new_library_services/e-istorii_de_succes.pdf

Prin promovarea și utilizarea serviciilor electronice publice la nivel național, cu suportul programului Novateca și Centrului de Guvernare Electronică, e-Ambasadorii-bibliotecari contribuie cu succes la asigurarea unei guvernări mai eficiente, mai transparente și mai receptive în Republica Moldova.