06/09/2017

Ateliere #SuperCoders pentru copii și părinți în toată țara!

Printr-un parteneriat cu bibliotecile publice și programul Novateca, Orange lansează cel mai grandios proiect de coding din Moldova, care invită 1500 de copii şi părinţi să descopere o nouă lume digitală la atelierele #SuperCoders. Marcând o continuitate a succesului obținut în urma proiectului pilot lansat de Orange Moldova în 2016, atelierele se vor desfășura timp de 3 zile în 37 de biblioteci publice din țară.

Principiul #SuperCoders este extrem de simplu. Sunt invitaţi copii din toată țara, cu vârsta între 10 și 14 ani, la workshop-uri gratuite, pentru a cunoaşte noţiuni elementare de programare informatică. Obiectivul nu este de a-i transforma pe cei mici în specialiști IT, ci de a le oferi o perspectivă distractivă, simplă și educativă asupra valorii mediului digital. Inițiativa implică și ateliere dedicate părinţilor, la care adulţii învaţă avantajele şi riscurile lumii virtuale, dar şi cum să asigure securitatea online a copiilor.

„Trăim într-o lume a inovaţiilor în care educaţia digitală a devenit indispensabilă chiar din copilărie. Susţinem şi încurajăm ca Internetul să devină o platformă prin care copii îşi exprimă creativitatea, intuiţia, îşi dezvoltă abilităţile analitice şi logică, dar şi pun în aplicare cunoștințele”, a remarcat Julien DUCARROZ, Director General Orange Moldova. „Copii de astăzi sunt viitorii specialişti în domeniul IT, cei care vor crea, promova şi utiliza aplicaţiile digitale, pentru a ne simplifica viaţa de zi cu zi. Or, prin desfăşurarea unor astfel de programe, așa cum este #SuperCoders, ne reconfirmăm angajamentul strategic de a aduce mai aproape de oameni revoluția digitală.”

Atelierele #SuperCoders vor fi organizate în 37 de biblioteci publice, fiind susținute de către profesori de informatică și bibliotecari locali. În prealabil, ei vor fi instruiți de către studenții Universității Tehnice din Moldova și specialiștii Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal din Republica Moldova. Parteneriatul cu programul național Novateca, care începând cu anul 2012 a facilitat modernizarea a peste 1000 de biblioteci publice din țară, a oferit bibliotecilor publice posibilitatea de a servi drept platformă pentru asimilarea competențelor digitale și a oferi spațiul necesar pentru explorare și interacțiune între membrii comunității.

„Pe parcursul ultimilor 5 ani, bibliotecile publice din țară au contribuit semnificativ la creșterea incluziunii digitale și sporirea gradului de participare în mediul online, asigurând o diversitate de activități educaționale și distractive pentru copii și părinții lor”, a explicat Evan Tracz, Directorul programului Novateca. „Prin acest parteneriat, încurajăm tinerii să exploreze abilitățile de programare și să ia parte la o aventură interactivă la bibliotecile lor, unde să creeze, să împărtășească idei și să le transforme în realitate”.

În cadrul atelierelor #SuperCoders, copii se vor familiariza cu conceptele de programare și logică matematică utilizând limbajul de programare SCRATCH pentru a crea animații și a explora jocuri prin tehnica drag&drop. Participarea la proiect este absolut gratuită.

„În actuala societate informațională, un volum tot mai mare de date cu caracter personal sunt colectate și partajate de o gamă largă de organizații publice și private pe de o parte, și de subiecți de date cu caracter personal pe de altă parte, contribuind la un flux național și mondial de date. Prin colaborarea cu partenerii programului ne dorim să contribuim la diseminarea informației și educației în mediul online, pentru ca părinții să-şi poată proteja identităţilor lor și ale copiilor”, menționează Eduard Răducan, Directorul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Programul este implementat de Orange Moldova, programul național Novateca și Centrul de Informații Universitare.

Cum participăm la #SuperCoders?

Înscrierile la atelierele #SuperCoders se fac la bibliotecile publice municipale/raionale/orășenești, gazdele inițiativei, și se vor desfășura pe:

- 8 octombrie, în raioanele din sudul Moldovei (Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Dubăsari, Comrat, Ceadâr-Lunga, Leova, Ștefan-Vodă, Taraclia)
- 15 octombrie, în raioanele din nordul Moldovei (Bălți, Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei, Soroca)
- 22 octombrie, în raioanele din centrul Moldovei (Anenii Noi, Călărași, Chișinău, Criuleni, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni)

Mai multe informaţii despre regulamentul programului, detalii organizatorice, dar și alte informații despre coding găsiți pe https://www.orange.md/supercoders

Despre #SuperCoders internațional

Pentru a răspunde aşteptărilor societăţii şi a contribui la crearea unei lumi digitale pline de oportunităţi, în 2014, Grupul Orange a creat proiectul #SuperCoders. Programul reprezintă un eveniment internaţional desfăşurat în Săptămâna Europeană a Codului, în 17 state în care este prezent Grupul Orange: Belgia, Franța, Niger, Botswana, India, Polonia, Camerun, Italia, România, Coasta de Fildeș, Mali, Senegal, Egipt, Maroc, Tunisia, Spania şi Moldova. Până acum peste 4000 de copii au participat la atelierele de programare #SuperCoders.