27/09/2017

Inspirație, Ideație și Inovație la Forumul Formatorilor

În perioada 19-21 septembrie s-a desfășurat Forumul Formatorilor 2017, eveniment organizat în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” Chișinău, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”.

Evenimentul a fost conceptualizat și facilitat de către participanții la Inițiativa de Liderism pentru Inovatorii Bibliotecilor în cadrul Centrului Internațional pentru Programele de Bibliotecă de pe lângă Universitatea Illinois din SUA și s-a axat asupra conceptului de Design Thinking și etapele pe care acest concept le presupune: Inspirație, Ideație și Inovație. La etapa de Inspirație, cei 60 de participanți au evaluat necesitățile actuale ale diferitor grupuri-țintă, au efectuat analiza rezultatelor evaluării în baza constatărilor și au identificat necesitatea prioritară a membrilor comunității. Ulterior, la etapa de Ideație, a fost identificată cea mai eficientă soluție-prototip pentru problema prioritară anterior definită. La cea de-a 3-a și ultima etapa – Inovație – au fost prezentate serviciile prototip pentru a fi implementate la scară largă în biblioteci. Astfel, pe parcursul celor trei zile de instruire, peste 60 de bibliotecari-formatori naționali și regionali și-au dezvoltat competențele în valorificarea filosofiei Design Thinking în eficientizarea activității bibliotecilor din țară.

În cadrul Forumului, participanții au asimilat modul în care poate fi implementată filozofia FISH în activitatea zilnică de bibliotecă, utilitatea și eficiența instrumentului CANVA în procesul de marketing și advocacy, au evaluat portofoliul de bibliotecă, metode non-formale precum Biblioteca Vie, Open Space, Teatru Forum, au învățat să asigure accesibilitatea bibliotecilor pentru persoanele cu nevoi speciale și să utilizeze instrumente pentru evaluarea eficientă a necesităților comunității.

Reprezentantul Academia Rockit, Ion Mocan, a prezentat diverse instrumente inovative în promovarea bibliotecilor în social media precum Instagram, Telegram și Quik GoPro Video Editor, iar Anastasia Miron, specialist inovare, SUA, a abordat avantajele utilizării realității virtuale pentru educația non-formală. Totodată, reprezentanții NeoMatrix și KidsCo au prezentat oferta de robotică și jocuri educaționale, care poate fi preluată de toate bibliotecile din țară.

Evenimentul a fost găzduit de către Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” Chișinău și Tekwill.