17/11/2017

Învățând unul de la celălalt: vizita de studiu în Moldova a reprezentanților Programului LIFE din Turcia

Dacă în urmă cu cinci ani bibliotecarii din Moldova doar vizitau bibliotecile de peste hotare pentru a prelua noi idei pentru a crea mai multe oportunități sociale și economice pentru comunitățile pe care le deservesc, astăzi ele au devenit un exemplu de urmat pentru alte biblioteci străine.

În perioada 16-19 octombrie 2017, un grup de 38 de reprezentanți ai programului LIFE - Bibliotecarii pentru Toți din Turcia a vizitat bibliotecile publice din Moldova pentru a învăța cele mai bune practici și a prelua tehnici de succes care pot ajuta bibliotecile să își atingă scopul de a oferi comunităților servicii utile și atractive.

În cadrul vizitei de cinci zile, delegația de bibliotecari turci a participat la întrevederi cu reprezentanți ai Ministerului Culturii, autorităților publice locale și partenerilor cheie naționali, și a vizitat biblioteci raionale și sătești, inclusiv cele din Unitatea Administrativ-Teritorială Găgăuzia, pentru a explora multitudinea de servicii și proiecte implementate de colegii din Moldova.

La Biblioteca Publică din Crihana Veche, delegația a făcut cunoștință cu cele mai recente servicii moderne implementate de bibliotecă în domeniile TI (instruiri pentru seniori, povești digitale), educație și alfabetizare (Adolescenți inteligenți și creativi, Ludoteca), precum și servicii pentru copii cu nevoi speciale și dizabilități senzoriale („Învață să dai clic”, „Sunet și culoare pentru fiecare”). Colegii turci și-au exprimat înalta apreciere față de această bibliotecă publică mică care, în pofida lipsei de resurse financiare și umane, cu care de altfel se confruntă și alte biblioteca din întreaga lume, a reușit să obțină rezultate deosebite.

„Suntem impresionați și onorați să ne întâlnim cu autoritățile publice locale din Crihana Veche. În Turcia, această abordare este rar întâlnită și bibliotecarii adesea nu au ocazia să discute cu primarii problemele legate de biblioteca”, a subliniat Mehmet Emin Kucuk, Directorul proiectului LIFE. „Este un exemplu excelent de colaborare între biblioteci și autoritățile publice locale”, a adăugat el.

Bibliotecile raionale din Telenești și Cahul au reprezentat alte două destinații importante în cadrul vizitei, servind drept exemple excelente de centre comunitare și instituții colaborative. În Telenești, delegația turcă s-a familiarizat cu cele mai reprezentative servicii și inițiative moderne de biblioteca, inclusiv robotică (RoboClub), aplicații pe tablete pentru copii (PitiClick) și servicii de sănătate (Biblioteca bucătăriei). Bibliotecarii i-au învățat de asemenea să folosească aplicația „Quik App” pentru a împărtăși fotografiile și pentru a-și promova serviciile într-un mod atractiv. Reprezentanții programului LIFE au manifestat un interes sporit față de toate aceste servicii și au invitat Directorul Bibliotecii Raionale Telenești să împărtășească succesele bibliotecii cu întreaga comunitate de bibliotecari din Turcia în cadrul conferinței proiectului, ce va avea loc în luna iunie.

Și echipa bibliotecii din Cahul i-a impresionat pe colegii din Turcia prin rezultatele obținute grație inițiativei de Advocacy și investițiile suplimentare în echiparea bibliotecii cu tehnică, obținute ca urmare a participării active la inițiativa 1 + 1 a programului Novateca. Bibliotecarii moldoveni și-au împărtășit experiența în organizarea unui Târg comunitar la începutul lunii septembrie, care a promovat colaborarea reușită a bibliotecii cu partenerii naționali și locali, și a redefinit rolul asumat de bibliotecă. Bibliotecarii turci au vizitat Colțișorul American și zona de educație financiară, aflând despre resursele și spațiile valoroase pe care acestea le oferă utilizatorilor interesați de învățarea limbii engleze sau de inițierea unei afaceri, precum și au făcut cunoștință cu ofertele educaționale și cursurile de formare a capacităților oferite de Centrul de Excelență Profesională.

În timpul vizitei la biblioteca publică Bravicea, raionul Călărași, au fost prezentate servicii de bibliotecă în domenii precum educație mediatică (Buletinul de știri Bravicea), agricultură (Afaceri în agricultură) și educație ("O școală diferită"), servicii care în Turcia sunt oferite exclusive de către primării.

„Această vizită de succes reprezintă un exemplu elocvent că bibliotecile publice din Moldova au ajuns la potențialul de a servi drept modele demne de urmat și i-au inspirat pe colegii lor din străinătate pentru a-și ajuta comunitățile să atingă o calitate a vieții mai înaltă și să beneficieze de diverse oportunități sociale și economice”, a remarcat Evan Tracz, Directorul programului Novateca.

În ultima zi a vizitei de studiu, bibliotecarii turci au vizitat Centrele Naționale de Excelență Profesională și Instruire a Bibliotecii Naționale, Bibliotecii Naționale pentru Copii și Bibliotecii Municipale Chișinău, unde au participat la sesiuni practice și s-au familiarizat cu oportunitățile de dezvoltare profesională pentru bibliotecari oferite de acestea.

Programul Novateca este bucuros să vadă cum bibliotecile din Moldova își împărtășesc rezultatele remarcabile obținute în dezvoltarea serviciilor de bibliotecă, parteneriate, advocacy și campanii comunitare și speră că această vizită de studiu va servi drept o oportunitate valoroasă pentru a crea noi conexiuni, a consolida rețeaua de profesioniști de bibliotecă și a continua schimbul de bune practici și inovații cu colegii din întreaga regiune.