22/11/2017

Anunț pentru bibliotecarii instruiți în educație mediatică

Republica Moldova va adera în 2018 la Uniunea Europeană. Fals sau adevărat? O sintagmă pe care mulți dintre voi, bibliotecarii, cu siguranță o veți verifica din mai multe surse, pentru că știți ce înseamnă manipulare și propagandă, și cum să faceți diferență între fapte reale și minciună. Vă provocăm și încurajăm să-i ajutați, și pe membrii comunităților din care faceți parte și cele învecinate să depisteze neghina din grâu.

Internews, în parteneriat cu IREX Moldova/ IREX Europe, invită toți bibliotecarii, membri ai rețelei NOVATECA care au fost instruiți în domeniul Educație Mediatică, să aplice în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității”(MEDIA-M), lansat de organizația Internews cu sprijinul financiar la USAID, în anul curent.

În cadrul acestei inițiative urmează să fie selectați 20 de bibliotecari, care să desfășoare fiecare câte 10 ateliere de lucru destinate profesorilor, reprezentanților administrațiilor publice locale, liderilor locali, formatorilor de opinie din regiune, pensionarilor, elevilor din clasele a XI-XII-a și studenților. Scopul sesiunilor de instruire este de a informa populația locală despre tehnicile de manipulare și propagandă în mass media, de a dezvolta la cetățeni abilități de diseminare și analiză critică a informațiilor din presă astfel încât să facă diferența între fapte și falsuri, de a-i obișnui pe localnici să analizeze mereu sursele din care se informează, creând astfel un mecanism de protecție în fața capcanelor mediatice și de a învăța tehnici de securitate atunci când sunt online.

Un atelier de instruire va presupune un training format din două sesiuni pe zi (sumând 3 ore în total, cu pauză de cafea între ele). Cursurile urmează să fie organizate în incinta bibliotecilor (sau a altor instituții, cum ar fi licee, primării, etc) atât în localitățile în care își desfășoară activitatea bibliotecarii, cât și în comunitățile din preajmă, în perioada Decembrie 2017 – Aprilie 2018. Fiecare grup țintă trebuie să numere între 16-20 de persoane, astfel ca la finalul celor zece activități să fie instruiți până la 200 de oameni. Proiectul MEDIA-M va acoperi toate costurile aferente desfășurării acestei inițiative la nivel local, așa precum diurna pentru bibliotecari, rambursarea cheltuielilor de transport și alte cheltuieli organizatorice. Bibliotecarii selectați vor prezenta o listă cu toate cele necesare pentru buna desfășurare a activităților respective. La finalul programului, participanții vor primi certificate de recunoștință pentru implicare și contribuție în procesul de educare mediatică a societății, vor beneficia de mentorat și coaching în organizarea unor astfel de activități, dobândind noi abilități de instruire în acest domeniu.

Bibliotecarii interesați de acest proiect sunt rugați să expedieze un CV și, dacă este posibil, un certificat scanat ce confirmă instruirea în domeniul Educație Mediatică la adresa de email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. sau să o contacteze pe Oxana Iuteș, pentru detalii, la numărul de telefon 060500570. Dacă nu există posibilități tehnice pentru scanare, atunci menționați nivelul de instruire în CV (certificatele urmând să fie prezentate în cazul selecției bibliotecarilor). Termenul limită de aplicare este 30 Noiembrie 2017.

Susținerea inițiativelor pentru educarea mediatică a publicului larg este unul dintre scopurile Internews, ce activează mai bine de 35 de ani pentru a asigura accesul la informații de încredere și de calitate în întreaga lume. Organizația sprijină partenerii media locali să devină mai profesioniști, să-și îmbunătățească conținutul și să ofere informații obiective și precise, care i-ar ajuta pe cetățeni să ia decizii politice, sociale și economice mai bune, și care ar contribui astfel la îmbunătățirea calității vieții lor.