10/07/2018

Biblioteca Națională a Copiilor găzduiește cea de-a doua ediție a concursului Robo Liga Bibliotecilor

9 iunie, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” a găzduit cea de-a doua ediție a concursului Robo Liga Bibliotecilor, ca parte Fondului de Dezvoltare a Bibliotecii Moderne, lansat de programul Novateca. După succesul ediției precedente, 11 echipe de robotică din biblioteci s-au adunat la această nouă ediție, pentru a-și testa cunoștințele de programare și a aplauda pentru roboții lor.

„Suntem încântați să organizăm această competiție pentru a doua oară și să mărturisim entuziasmul, bucuria și spiritul de echipă creat de toți acești copii minunați”, a declarat Claudia Balaban, directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii. „Organizarea unor astfel de evenimente ne ajută să creăm o colaborare de succes cu întreaga rețea de echipe de robotică și să asigurăm o coordonare corespunzătoare a inițiativei în toate bibliotecile publice”.

Mai mult de 100 de tineri (din care 35% fete) și instructori de robotică au participat la concurs, abordând probleme legate de resursele de apă potabilă și prezentând abilități de programare impresionante la misiunile „Robotul în acțiune”. Ediția Robo Liga Bibliotecilor 2018 a aplicat criteriile competiției naționale FIRST Lego League, oferindu-le participanților o perspectivă mai bună asupra desfășurării concursurilor de robotică la nivel național și internațional. În același timp, această nouă ediție a necesitat o implicarea mai activă și lucru în echipă din partea participanților, care au trebuit să prezinte un proiect comunitar privind hidrodinamica, bazat pe o cercetare aprofundată și o colaborare cu organizațiile și actorii locali responsabili de gestionarea apei.

„Am fost foarte impresionată de procesul de cercetare realizat de toate echipele de robotică și de implicarea lor civică și colaborarea cu membrii comunității”, a remarcat Svetlana Potlog, membru al juriului și trainer FabLab Ungheni. „Pe lângă conceptele prezentate, echipele au demonstrat dispozitive uimitoare, pentru a purifica apele reziduale”.

Una dintre senzațiile și principalele realizări ale acestei ediții a fost participarea membrilor echipei de robotică de pe lângă Biblioteca Publică Raională Căușeni ca arbitri la categoria de evaluare tehnică. Membrii echipei „Skynet”, care au realizat performanțe deosebite la mai multe concursuri de robotică naționale și internaționale, au oferit consultanță tehnică și au ajutat echipele participante să soluționeze probleme de programare.

„Acest concurs a reprezentat o nouă experiență pentru echipa noastră de robotică, care a avut privilegiul de a participa activ la organizarea acestui eveniment și, cu atât mai mult, să experimenteze rolul de juriu”, a subliniat Liuba Osipov, directorul Bibliotecii Publice Raionale Căușeni.

Evenimentul a fost un alt mare succes, care a adunat tinerii programatori pe terenul de joc pentru a-și testa abilitățile de programare și lucru în echipă, dar și pentru a crea o atmosferă veselă și prietenoasă, unde echipele au interacționat și au preluat noi idei de la colegii săi.

La sfârșitul competiției, fiecare membru al echipei a plecat acasă cu o medalie, în timp ce echipele câștigătoare au primit trofee „Robo Liga bibliotecilor” și cadouri speciale din partea Bibliotecii Naționale pentru Copii:

  • Echipele de robotică seniori și juniori de pe lângă Biblioteca Publică Raională Rezina – câștigătorii trofeului „Robot în misiune”. Echipele „Just Do It” și „Olimpicus” au demonstrat abilități excepționale de construire, testare și programare a roboților și au obținut cele mai bun punctaj din partea juriului.
  • Echipa de robotică de pe lângă Biblioteca Publică Raională Fălești - câștigătoarea trofeului „Cel mai bun proiect”. Proiectul echipei de robotică „Minionii” a impresionat juriul cu dispozitivul de purificare a apelor reziduale, care utilizează hidrogen în calitate de combustibil.
  • Echipa de robotică de pe lângă Biblioteca Publică Gălești - câștigătoarea trofeului „Mecanica Robotului”. Echipa „Robokraft” a prezentat aptitudini remarcabile de proiectare și construire a unui robot robust și versatil.
  • Echipa de robotică de pe lângă Biblioteca Publică Izbiște - câștigătoarea trofeului „Valorile Fundamentale”. Echipa „Funtastic” a demonstrat competențe impresionante de cooperare între membrii echipei și de prietenie cu colegii din alte echipe.
  • Echipa de robotică de pe lângă Biblioteca Publică Raională Căușeni „SkyNet” - a obținut premiul special din partea Bibliotecii Naționale pentru Copii, pentru facilitarea organizării ediției 2018 a concursului Robo Liga Bibliotecilor.

Pentru a răspunde cererii educaționale crescânde în domeniul științei și ingineriei, Novateca susține cluburile de robotică de la Biblioteca Națională pentru Copii și bibliotecile publice Ialoveni, Cricova, Gălești, Molovata Nouă, Roșcova, Fălești, Căușeni, Rezina, Telenești, Izbiște, Drujba, Voinova, Ungheni, Cahul, Drochia, Orhei, Glodeni, Biblioteca Municipală „B. P Hașdeu”, echipându-le cu seturi de robotică cu acces public. De la lansarea cluburilor de robotică în toamna anului 2016, peste 500 de copii și tineri au fost instruiți în programarea roboților la bibliotecile lor publice.