09/08/2018

Bibliotecile publice din Moldova își consolidează rețeaua de tineri profesioniști

În perioada 31 iulie - 3 august, Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, cu susținerea programului Novateca, a găzduit cea de-a treia ediție a Academiei de Vară pentru Tinerii Bibliotecari – un eveniment non-formal destinat consolidării sistemului de dezvoltare profesională a tinerilor bibliotecari și consolidării abilităților lor de lideri.

Nouăsprezece tineri profesioniști reprezentanți ai bibliotecilor naționale, municipale, raionale, orășenești, sătești și universitare au explorat noi perspective și concepte moderne de bibliotecă și s-au familiarizat cu practicile și instrumentele inovatoare de management, care îi ajută să dezvolte servicii atractive pentru utilizatorii bibliotecilor.

Absolvenții Inițiativei de Liderism pentru Bibliotecari Inovatori și ai Programului European pentru Bibliotecari Inovatori, precum și foști participanți ai edițiilor din 2016 și 2017 ale Academiei de Vară, au participat la eveniment, livrând sesiuni de instruire în inovație și IT, Advocacy și outreach, parteneriate, PR și vizibilitate, precum și managementul bibliotecii, facilitând integrarea tinerilor bibliotecari în rețea.

„Sunt încântată să particip la această nouă ediție a Academiei de Vară în calitate de facilitator și să le împărtășesc colegilor mai tineti experiența și succesele obținute în modernizarea bibliotecii mele”, a menționat Marina Rusu, tânăr bibliotecar lider din Orhei și absolventă a Academiei de Vară 2016 . „Cred că împărtășirea unor exemple reale de schimbare care au fost aduse în biblioteci de cineva la fel de tânăr și începător în domeniu cum sunt ei, le oferă mai multă încredere și îi ajută să exploreze noi inițiative în propriile lor biblioteci”, a adăugat ea.

Participând la sesiuni practice de robotică și programare, învățând să utilizeze echipamente FabLab și participând în tururi interactive la organizațiile partenere ale ABRM și programului Novateca – Tekwill, Bestseller și Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, noul grup de tineri bibliotecari, unii dintre aceștia având o experiență de doar câteva luni, s-au familiarizat cu ultimele tendințe în modernizarea bibliotecilor și au explorat practicile inovatoare de management pe care le vor putea aplica în propriile biblioteci.

„Facilitatorii sesiunilor de instruire și toți partenerii care ne-au salutat în instituțiile lor ne-au ajutat să conștientizăm importanța de a aduce elemente distractive și pasiune în activitățile noastre zilnice și de a crea relații puternice cu utilizatorii bibliotecilor”, a menționat Elena Casapciuc de la Biblioteca Raională din Telenești.

Atelierele de comunicare și vizibilitate s-au bucurat de un interes deosebit din partea tinerilor bibliotecari, dornici să exploreze noi concepte de marketing și să învețe cum să-și promoveze bibliotecile în mediul fizic și online. În cadrul acestui atelier, bibliotecarii au învățat să elaboreze mesaje adaptate special pentru diferite categorii de utilizatori ai bibliotecii și să creeze materiale promoționale atractive, folosind aplicația Canva. Facilitatorii atelierului au subliniat importanța utilizării datelor statistice în comunicarea succeselor bibliotecii către comunitate și partenerii bibliotecii, și au oferit o listă de recomandări pentru îmbunătățirea activităților de promovare în biblioteci.

Academia a reprezentat o oportunitate extraordinară pentru bibliotecari de a stabili relații noi, a împărtăși cele mai bune practici, a comunica între ei și a colabora pentru a aduce schimbări semnificative în bibliotecile lor și a consolida rețeaua de profesioniști tineri din biblioteci, odată ce Novateca se apropie de final.

NProgramul Novateca se bucură să ateste entuziasmul, creativitatea și energia tinerii generații de bibliotecari, care sunt o parte a aripii tinere a ABRM, fiind dornici să își dezvolte abilitățile lor de lideri, să promoveze inovația și să adopte cele mai moderne tendințe în materie de dezvoltare a bibliotecilor.