15/03/2014

Alătură-te rețelei Novateca!

Alătură-te rețelei Novateca! Aplică online pentru prima rundă de selecție a bibliotecilor publice în programul național Novateca!

Perioada de înscriere: 17 martie – 30 aprilie 2014, ora 17:00.


Dacă sunteți o bibliotecă raională                                         pentru raionul Dumneavoastră

Devino membru a rețelei Novateca și transformă biblioteca publică într-un centru comunitar modern și activ! Înscrierea la prima runda de selecție a bibliotecilor publice pentru rețeaua Novateca este la moment deschisă pentru toate bibliotecile publice din Moldova.

Bibliotecile publice care vor intra în program, vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet, iar bibliotecarii vor beneficia de instruire și susținere din partea programului Novateca și a partenerilor programului pentru a oferi servicii noi de bibliotecă bazate pe necesitățile comunității.

Bibliotecile raionale vor coordona procesul de înscriere din numele bibliotecilor locale. Bibliotecile locale sunt invitate să depună versiunea electronică a formularului de înscriere la bibliotecă raională. Fiecare bibliotecă raională va putea întra în concurs cu o rețea formata din 15-30 de biblioteci locale.

Dosarul de înscriere a fiecărui raion va fi format din:

  1. Formularul de înscriere a bibliotecii raionale;
  2. Formularele de înscriere a 15- 30 de biblioteci publice locale.

Data limită de primire a formularelor este 30 aprilie 2014, ora 17 :00. Toate formularele se vor depune printr-un sistem online de aplicare pe pagina http://aplicare.novateca.md . Nu vor fi recepționate formulare de înscriere după închiderea procesului de înscriere.

Bibliotecile locale pot descărca modelul formularului de înscriere în rîndul de mai jos. Versiunea electronică a formularului completat se va depune la biblioteca raională.

Formularul de înscriere pentru biblioteca coordonatoare poate fi descărcat în rîndul de mai jos.

Pentru mai multe detalii despre procesul de selecție vă invităm sa accesați Ghidul aplicantului pentru selectarea bibliotecilor publice în rețeaua Novateca unde veți putea găsi instrucțiuni și recomandări referitoare la completarea formularelor. La fel, ghidul oferă detalii despre criteriile de selecție. În special acestea se refă la următoarele:

  • La concurs pot participa doar bibliotecile publice din Moldova;
  • Bibliotecile trebuie să dispună de angajați care vor participa la instruiri și vor dezvolta noi servicii de bibliotecă;
  • Bibliotecile trebuie să aibă susținere autorităților pentru a participa la instruirile de bază organizate de centrele de formare;
  • Bibliotecile trebuie să dispună de susținere din partea autorităților publice locale în asigurarea cerințelor de infrastructură (sistem de încălzire, rețea electrică cu împământare, mobilier funcțional, conexiune la internet în bandă largă, sistem de securitate, etc).

Bibliotecile trebuie să bugeteze cheltuielile anuale pentru achitarea serviciului de internet şi a altor cheltuieli relevante pentru buna funcţionare a bibliotecii.

Vă rugăm să rețineți, Novateca nu vă recepționa formulare de înscriere direct de la bibliotecile locale. Dosarul de înscriere din întregului raion trebuie să fie depus prin intermediul sistemului online de aplicare.

ȘEDINȚE DE ORIENTARE VOR FI ORGANIZATE ÎN ȘASE REGIUNI

Novateca va organiza întâlniri regionale de orientare pentru a oferi detalii despre activitatea programului cât și pentru a discuta despre specificul procesului de selecţie. Fiecare ședință va fi compusă din 2 părți:

  • Prima sesiune (ora 10:00) va prezenta avantajele pe care le oferă biblioteca pentru dezvoltarea comunitară precum și beneficiile pe care le poate aduce o bibliotecă modernă administrației locale și comunităților.
  • A doua sesiune (ora 13:00) va oferi detalii despre procesul de selecție.

La evenimente vor fi invitați:

  • Șefii Secțiilor de Cultură;
  • Directorii Bibliotecilor Publice Raionale
  • Persoanele desemnate la nivel de raion ca fiind responsabile pentru depunerea formularului online de înscriere din partea bibliotecilor;
  • Reprezentați ai autorităților publice locale (primari).

Mai jos veți găsi data și ora la care vor fi organizate evenimentelor de orientare.

Vă urăm baftă tuturor!

Pentru detalii despre cele menționate mai sus, vă invităm să contactați Managerul pentru Achiziţii şi Dezvoltare bibliotecilor, Igor Mironiuc la numărul 0686813075.

AGENDA ŞEDINŢELOR DE ORIENTARE

1 Aprilie 2014 - Orhei

10:00 Sesiunea I – Avantajele bibliotecii moderne pentru comunitate. Palatul de Cultură (Bd. Mihai Eminescu, 12)

13:00 Sesiunea II - Prezentarea Procesului de Selecție. Biblioteca Publică Raională “Alexandru Donici” Orhei (bd. M. Eminescu, 4)

Raioane invitate: Orhei, Criuleni, Dubăsari, Telenești, Rezina, Șoldănești

2 Aprilie 2014 - Bălţi

10:00 Sesiunea I – Avantajele bibliotecii moderne pentru comunitate. Palatul Municipal de Cultură (str. Dostoievskiim 24)

13:00 Sesiunea II - Prezentarea Procesului de Selecție. Biblioteca Municipală penru Copii “Ion Creangă” (str. Independenței, 36)

Raioane invitate: Bălți, Fălești, Sîngerei, Glodeni, Edineț, Drochia, Soroca, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Rîșcani.

2 Aprilie 2014 - Cantemir

10:00 Sesiunea I – Avantajele bibliotecii moderne pentru comunitate. Casa de Cultură “Nicolae Sulac” (str Stefan Voda 1)

13:00 Sesiunea II - Prezentarea Procesului de Selecție. Biblioteca Publică Raională “Mihai Eminescu” Cantemir (str. Trandafirilor, nr. 2)

Raioane invitate: Cantemir, Cahul, Leova, Hîncești, Ialoveni, Cimișlia

3 Aprilie 2014 - Căușeni

10:00 Sesiunea I – Avantajele bibliotecii moderne pentru comunitate. Casa Raională de Cultură Căușeni, sala polivalentă (str. Păcii, 24)

13:00 Sesiunea II - Prezentarea Procesului de Selecție. Biblioteca Publică Raională Căuşeni (str. Păcii, 24, et 2)

Raioane invitate: Căușeni, Ștefan Vodă, Anenii Noi

4 Aprilie 2014 - Călăraşi

10:00 Sesiunea I – Avantajele bibliotecii moderne pentru comunitate. Consiliul Raional, Sala Mare (Str. Biruintei, 1)

13:00 Sesiunea II - Prezentarea Procesului de Selecție. Biblioteca Publică Raională „Grigore Vieru” Călăraşi (str. Eminescu, 27)

Raioane invitate: Călărași, Strășeni, Nisporeni, Ungheni

4 Aprilie 2014 - Comrat

10:00 Sesiunea I – Avantajele bibliotecii moderne pentru comunitate. Casa de Cultură Comrat (str. Lenin 196)

13:00 Sesiunea II - Prezentarea Procesului de Selecție. Biblioteca regională (Str. Pobedî 46)

Raioane invitate: Vulcănești, Comrat, Taraclia, Basarabeasca