04/07/2013

Evan Tracz, Directorul Programului Novateca a avut o întrevedere cu Pavel Filip, Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor

Joi, 4 iulie 2013, Evan Tracz, Directorul Programului Novateca a avut o întrevedere cu Pavel Filip, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Scopul acestei întrevederi a fost acela de a discuta oportunitățile de consolidare a cooperării dintre programul Novateca și minister, stabilită anterior prin semnarea, de către părți, a unui Memorandumul de Înțelegere.

La fel, în cadrul ședinței a fost discutată înaintarea propunerii de finanțare pentru extinderea programului Novateca la scară națională, precum și posibilitățile de a spori, prin intermediul programului Novateca, cooperarea între bibliotecile din Moldova și minister, în cardul Strategiei Moldova Digitală 2020.

Programul Novateca este parte a Inițiativei Global Libraries a Fundației Bill & Melinda Gates care se concentrează pe facilitarea accesului populației la informație și calculatoare prin intermediul bibliotecilor publice. Etapa pilot a programului Novateca, implementată de IREX în cooperare cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), va evalua oportunităţile de facilitare a accesului populației la informație și mijloacele tehnologiilor informaționale în Republica Moldova prin intermediul sistemului existent de biblioteci publice. Pe parcursul etapei pilot, 304 computere au fost instalate şi conectate la Internet în 68 de biblioteci publice din raioane Soroca, Ungheni, Orhei, Leova, Ceadîr-Lunga, Căușeni, Drochia, Telenești, Călărași, Hîncești, Cahul și Taraclia. Aproximativ 250 de bibliotecari au fost instruiţi în domeniul TIC şi al serviciilor noi de bibliotecă, fapt are le va permite să ofere servicii inovatoare de bibliotecă comunităților.

În timpul întâlnirii partenerii au discutat progresul programului Novateca și succesele obținute pe parcursul primului an de activitate. De asemenea, părțile au recunoscut importanța implicării bibliotecilor în procesul de construire a unei societății informaționale moderne în Republica Moldova.

"Programul Novateca conține multe obiective și activități care sunt în perfectă concordanță cu Strategia Moldova Digitală 2020. Bibliotecile promovează serviciile de guvernare electronică, oferă servicii de comunicare prin Skype, creează magazine de vânzări on-line pentru comercializare produselor agricole, instruiesc cetățenii să utilizeze mijloacele IT. Aceste și alte inițiative realizate de biblioteci ajută la propulsarea priorităților de dezvoltare a Moldovei și dovedesc relevanța bibliotecilor din Republica Moldova în atingerea obiectivelor acestei strategii importante", a explicat directorul programului Novateca, Evan Tracz.

La fel, Evan Tracz a vorbit despre posibilitatea de extindere a programului la nivel național, etapă la care orice bibliotecă publică din Moldova va avea posibilitatea de a beneficia de investiții și instruire pentru a se impune comunităţii și demonstra că este indispensabilă şi are tot potenţialul pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii membrilor comunității. În acest context, una dintre prioritățile programului este de a consolida cooperarea cu ministerele de resort, inclusiv Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, acest lucru fiind fundamental pentru dezvoltarea bibliotecilor publice și asigurarea unei durabilități a proceselor de modernizare a sistemului de biblioteci publice din Moldova.

La rândul său, Pavel Filip a reiterat susținerea fermă din partea ministerului pentru inițiativele de modernizare a bibliotecilor. „Programul «Novateca» este o oportunitate de a utiliza Internetul pentru atingerea obiectivelor Strategiei «Moldova Digitală 2020». Suportul şi implicarea noastră vor fi maximale”, punctează Pavel Filip, Ministrul TIC. Pentru ca „Novateca” să devină un concept activ pretutindeni, toate posibilităţile MTIC vor fi utilizate, a mai adăugat Ministrul.

Până la sfârşitul anului 2013, prin intermediul unei rețele de 68 de biblioteci publice modernizate cu mai mult de 300 de calculatoare, aproximativ 350 de mii de cetățeni ai Moldovei vor avea acces la servicii gratuite de Internet.