15/03/2014

Novateca și AGEPI au semnat un memorandum de colaborare în domeniul protecției proprietății intelectuale

Programul Novateca și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) au semnat, astăzi, un memorandum de înțelegere în vederea inițierii colaborării bilaterale cu bibliotecile publice în domeniul protecției proprietății intelectuale.

Prin intermediul acestui memorandum, bibliotecarii din Moldova vor beneficia de instruire din partea formatorilor AGEPI pentru a putea răspunde necesităților moderne de informare a comunităților în domeniul proprietății intelectuale. De asemenea, bibliotecarii vor primi materiale informative pentru o largă difuzare publică, iar în incinta bibliotecilor vor fi organizate evenimente de informare în domeniul proprietății intelectuale.

”Bibliotecile publice sunt platformele ideale pentru livrarea mesajelor către comunitățile din Moldova” a menționat directorul programului Novateca, Evan Tracz, în cadrul ședinței. ”Prin această colaborare avem cele mai bune perspective să oferim posibilități noi de instruire pentru bibliotecarii din Republica Moldova pentru inovarea și diversificarea serviciilor de bibliotecă şi dezvoltarea durabilă a sectorului”.

Programul Novateca, finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates în cooperare cu USAID și administrat de IREX, a fost derulat în Republica Moldova pe parcursul a doi ani, timp în care a colaborat cu 68 de biblioteci publice din 12 raioane pentru a extinde accesul public la internet și servicii publice și abilita bibliotecarii și autoritățile publice locale să servească mai bine nevoilor comunității. De-a lungul celor doi ani, prin intermediul programului mai mult de 300 de calculatoare și periferice au fost donate bibliotecilor publice, iar 250 bibliotecari au beneficiat de instruire în utilizarea tehnologiilor informaționale moderne și dezvoltarea serviciilor noi de bibliotecă.

Directorul AGEPI, Lilia Bolocan, a reafirmat angajamentul în ceea ce privește susținerea programului Novateca și modernizarea bibliotecii și a precizat că agenția va beneficia de toate oportunitățile de colaborare cu bibliotecile publice pentru facilitarea accesului societății civile la instrumentele de informare și literatură în domeniul Proprietății Intelectuale.

Directorul programului Novateca a afirmat totodată că, în prezent programul Novateca este la etapa de semnare a acordului de extindere a programului la scara națională. Odată cu extinderea programului, aproape fiecare bibliotecă publică va putea beneficia de modernizarea atît a infrastructurii cît și a modului de interacțiune cu comunitățile. Acest fapt va duce la consolidarea unei platforme și rețele puternice de biblioteci publice care va sta la dispoziția atât a AGEPI cât și altor parteneri, pentru a livra mesaje și conținut în comunitățile din Moldova.

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) este organul guvernamental specializat, investit cu dreptul de a acorda protecția obiectelor de proprietate intelectuală. Mai multe detalii despre AGEPI puteți găsi accesând pagina:www.agepi.md