07/02/2014

Masă rotundă cu tematica „Angajamentul voluntarilor din Corpului Păcii”

Vineri, pe data de 7 februarie 2014, Novateca a desfășurat o masă rotundă cu privire la modurile de încurajare a colaborării dintre bibliotecari și voluntarii Corpului Păcii. Masa rotundă a vizat voluntari și bibliotecari din 13 localități din Moldova și s-a axat pe eficientizarea modalității de conlucrare a acestora cu scopul de a spori dezvoltarea comunității prin implementarea inițiativelor comune.

Novateca a spart gheața în octombrie 2013, când a lansat Provocarea Biblioteci - Corpul Păcii, în parteneriat cu Corpul Păcii Moldova. Provocarea a încurajat voluntarii Corpului Păcii să identifice și să desfășoare activități în, cu și/sau pentru bibliotecile din localitatea în care staționează și să le raporteze departamentului Parteneriate al programului Novateca. Până în prezent, voluntarii Corpului Păcii au inițiat 13 proiecte ce implică peste 200 de beneficiari: de la ore de limbă engleză pentru copii din familii defavorizate, grupuri de lectură în engleză, cursuri de practici pentru un stil de viață sănătos pentru studenți, cluburi de discuții pentru femei și până la jocuri de provocări din domeniul afacerilor, întocmirea CV-urilor, căutarea online a posturilor de muncă și aplicarea la ele, precum și activități de colectare de fonduri, cum ar fi renovarea bijuteriilor pentru vânzare.

Masa rotundă s-a dovedit a fi un succes, agenda sa conținând prezentări ale proiectelor de cooperare dintre voluntarii CP și biblioteci, sesiuni de brainstorming privind continuarea cooperării și difuzarea de informații și discuții cu privire la modalitățile de sporire a motivației ambelor părți de a exploata resursele existente.

Grupul a creat o listă de activități propuse ce ar putea fi desfășurate în biblioteci de către sau cu implicarea voluntarilor Corpului Păcii. Astfel de activități includ următoarele exemple:

  • Clubul de limbă engleză, sesiuni de lectură pentru copii, vizionări de filme;
  • Cluburi de discursuri publice, dezbateri, traduceri;
  • Promovarea valorii și beneficiilor voluntariatului;
  • Crearea revistelor electronice de interes local;
  • Clubul femeilor, grupuri de discuții;
  • Crearea paginilor web ale bibliotecilor;
  • Acordarea ajutorului în identificarea nevoilor și problemelor comunității;
  • Diversificarea programelor de divertisment (piese de teatru, jocuri, etc.).

Înainte de încheierea mesei rotunde, Novateca și Corpul Păcii Moldova au convenit să analizeze modalitățile de intensificare a cooperării lor. Corpul Păcii va invita Novateca la toate sesiunile introductive pentru grupurile de voluntari nou-veniți, iar Novateca va susține Corpul Păcii în Moldova cu eforturi de recrutare ale organizațiilor, diseminarea informațiilor în rândul rețelei sale și partenerilor din administrația publică locală.