20/03/2014

Bibliotecarii și profesorii: împreună pentru dezvoltare

Învățători mai bine instruiți înseamnă copii mai bine educați. Acesta este un adevăr bine-cunoscut atât de membrii fiecărei comunități cât și de bibliotecari, care s-au oferit să faciliteze accesul online a unui grup de profesori din raioanele Orhei și Telenești la conținutul didactic digital și metodele moderne de predare.

Evenimentele au fost organizate în incinta bibliotecilor publice raionale din Orhei și Telenești în parteneriat cu trainerii – Daniela Munca și Angela Trubceac, absolvente ale Programului Muskie – care au oferit formări speciale profesorilor locali, încercând să satisfacă necesitatea acestora în resursele și uneltele online specifice educației din secolul 21.

Participanții din Orhei au învățat cum să utilizeze mai eficient tehnologiile informaționale în activitatea lor didactică precum și cum să caute metode și tehnici inovative de predare și învățare în internet. Celălalt grup de profesori au organizat, în cadrul Bibliotecii Raionale Telenești, o dezbatere pe tema celor mai eficiente instrumente de predare: convenționale vs inovative. De asemenea, profesorii au urmat o serie de cursuri care au avut scopul de a le crea deprinderi practice în accesarea materialelor online și în familiarizarea elevilor cu tehnologia modernă pentru a avea acces la conținut digital de calitate.

Nellie Stan, o participantă a trainingului, a subliniat necesitatea actualizării didactice a profesorilor cu resursele și instrumentele digitale de predare și învățare. “A fost o activitate importantă care ne-a oferit multă informație utilă și totul a părut a fi atât de simplu și accesibil pentru fiecare,” a spus profesoara.

“În Internet există o cantitate imensă de informații cu referire la problemele discutate pe parcursul trening-urilor. Profesorii se pot simți neconfortabil și chiar dezorientați în acest volum foarte mare de informație,” a menționat absolventa Programului Muskie, trainerul, Daniela Munca “iată de ce noi am oferit informație structurată (referințe la pagini online, resurse online, etc.) pe care învățătorii le pot utiliza după ce se finisează trening-urile.”

Succesul acestor activități a demonstrat că o colaborare strânsă între biblioteci și profesori este o necesitate pentru fiecare comunitate și că bibliotecile sunt spațiul ideal pentru ca această colaborare să se stabilească și să se dezvolte în special acum când bibliotecile pot oferi mai multe oportunități și resurse ca oricând. Având computere cu acces liber la internet și un spațiu public liber pentru întruniri, învățătorii locali își pot îmbunătăți cunoștințele și astfel integra tehnologia modernă în activitățile existente pentru a moderniza și eficientiza metodele de predare și astfel oferi educație de calitate membrilor comunității.