07/05/2014

Mai mult de 600 de biblioteci publice doresc aderarea la programul Novateca

Mai mult de 600 de biblioteci publice din 31 de raioane au depus online dosarele de înscriere la concursul de selectare a primului grup de biblioteci care vor fi incluse în rețeaua Novateca și vor beneficia de învestiții din partea Fundației Bill și Melinda Gates.

Concursul a fost desfășurat în perioada 17 martie – 30 aprilie și a avut scopul de a identifica bibliotecile raionale și rețelele lor de biblioteci publice locale, care întrunesc cerințele minime de selecție (spațiu necesar, conexiune la internet, securitate, personal necesar) pentru a se alătura celor 68 de biblioteci publice care beneficiază la moment de program.

Toate aplicațiile recepționate vor fi evaluate de către un comitet de selecție special creat al cărui mandat va fi să evalueze și să aleagă bibliotecile candidate pentru a fi incluse în rețea. Comitetul va fi format din reprezentanți ai diverși parteneri cheie, printre care Ministerul Culturii, cel al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Biblioteca Națională, Asociația Bibliotecarilor, Organizația Corpul Păcii, Proiectul Parteneriate pentru o Societate Civila Durabilă a FHI 360 și Centrul de Guvernare Electronică.

La finele lunii mai, comitetul selecție va propune o listă de biblioteci semi-finaliste care au întrunit cerințele necesare pentru a fi incluse în program. Bibliotecile din această listă vor fi vizitate de către reprezentanții Novateca pentru a valida acuratețea informațiilor incluse în formularele de aplicare.

Novateca mulțumește tuturor bibliotecarilor care au participat la concurs pentru entuziasmul de a adera la rețeaua Novateca, precum și aduce sincere mulțumiri autorităților publice locale pentru susținerea procesului de modernizare a bibliotecilor publice din Moldova.