26/06/2014

Primul sondaj de opinie online realizat în rândul utilizatorilor bibliotecilor publice din rețeaua Novateca!

85% dintre utilizatori merg la bibliotecă cel puțin o dată pe săptămână pentru a utiliza calculatorul și internetul

Pe parcursul lunii aprilie, programul Novateca a efectuat un sondaj de opinie online în rândul utilizatorilor bibliotecilor publice incluse în rețeaua Novateca pentru a identifica la ce folosește internetul în bibliotecile publice și ce servicii noi de bibliotecă pot fi create. La fel, sondajul și-a propus să identifice tendințele noi şi emergente, precum şi să ofere o imagine aprofundată a intereselor utilizatorilor atât la scară națională, cât și în fiecare raion inclus în rețeaua Novateca.

Sondajul a fost efectuat la calculatoarele Novateca prin intermediul ferestrelor pop-up. Rezultatele sondajului sunt prezentate mai jos, în forma unor grafice și oferă informații atît la nivel național cît și per raion. Informația prezentată în grafice poate fi utilă bibliotecarilor în comunicarea cu reprezentanții autorităților publice locale și alți parteneri locali pentru a obține sprijinul acestora sau unele finanțări suplimentare.

Rezultatele sondajului scot în evidență concluzii deosebit de importante care subliniază încă o dată importanța existenței unei biblioteci moderne în orice comunitate din Moldova. Astfel, potrivit sondajului cei mai mulți dintre utilizatori (85%) au menționat că vin la bibliotecă cel puțin o dată pe săptămână pentru a utiliza internetul în scopuri personale sau de serviciu, iar 66% dintre cei chestionați au menționat că au solicitat ajutorul bibliotecarului pentru a accesa informații online.

De asemenea, sondajul evidențiază și faptul că 43% dintre respondenți vin la bibliotecă atât pentru a comunica prin rețele de socializare sau Skype, cât și pentru a căuta informație din domeniile: agricultură, educație, sănătate, afaceri și servicii guvernamentale. Mai multe informații găsiți în graficele de mai jos.

Programul Novateca invită bibliotecarii să analizeze, în detaliu, informația din aceste grafice și să o utilizeze atunci când comunică cu diferite grupuri din comunitate sau parteneri. La fel, bibliotecarii pot utiliza această informație pentru a crea noi servicii de bibliotecă care să satisfacă necesitățile moderne de informare a utilizatorilor.


Sondaj general Sondaj Cahul Sondaj Călărași
Sondaj Căușeni Sondaj Drochia Sondaj Hîncești
Sondaj Leova Sondaj Orhei Sondaj Soroca
Sondaj Telenești Sondaj Ungheni