17/07/2014

Chris Elias, Președintele Programului Global Development din cadrul Fundației Bill și Melinda Gates a vizitat bibliotecile publice din Moldova

Ne bucurăm să vă anunțăm că la sfârșitul săptămânii trecute, Chris Elias, Președintele Programului Global Development din cadrul Fundației Bill și Melinda Gates a vizitat Moldova pentru a urmări modul în care bibliotecile publice influențează dezvoltarea socio-economică a comunităților din Moldova. Pe tot parcursul vizitei de lucru, președintele programului a fost însoțit de vice-președintele organizației IREX, Rob Cronin, precum și de alți reprezentanți ai fundației. Programul Global Development are în subordine Inițiativa Biblioteci Globale/Global Libraries care face posibilă implementarea programului Novateca în Moldova.

În cadrul vizitei, Chris Elias și reprezentanții Fundației Gates s-au deplasat în satul Vatici unde au vizitat biblioteca publică locală. În Vatici, oficialul a făcut cunoștință cu viața oamenilor unui sat tipic moldovenesc, iar directorul bibliotecii, Lidia Colesnic, i-a vorbit despre modul în care migrația locuitorilor afectează comunitatea și cum biblioteca publică își ajustează serviciile pentru a îmbunătăți viața localnicilor din Vatici. Tot în raionul Orhei, Președintele Global Development a vizitat biblioteca raională ”A. Donici” unde a mulțumit bibliotecarilor pentru efortul depus în modernizarea bibliotecii, care, în doar un an de la aderarea la rețeaua Novateca, a deveni un adevărat lider atât pentru bibliotecile din raion și cât și cele din țară. Grație instruirilor care le oferă comunității și înțelegerii și aplicării corecte a conceptului de bibliotecă modernă, biblioteca servește drept un pilon important în dezvoltarea socio-economică a raionului Orhei.

La fel, Președintele Global Development a avut o întrevedere cu Ministrul Culturii, Monica Babuc. Cei doi oficiali au făcut schimb de opinii privind dezvoltarea comunitară și aportul bibliotecilor la dezvoltarea socio-economică a țării. “Bibliotecile publice au devenit o resursă de informaţie, educaţie şi comunicare în acele localităţi unde a activat Programul Novateca, câştigându-şi astfel o autoritate extraordinară în ţară” a menţionat Monica Babuc. La rândul său, preşedintele Președintele Programului Global Development al Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, Chris Elias, a subliniat că implementarea cu succes a Programului Novateca în Republica Moldova se datorează sprijinului acordat din partea Ministerului Culturii. În context, oficialul a vorbit despre importanţa extinderii Programului la scară naţională şi necesitatea asigurării sustenabilităţii sistemului bibliotecilor din ţară la încheierea programului.

Vizita de lucru s-a încheiat cu o masă rotunda la care au participat Stela Mocanu, Directorul Executiv al Centrului de Gvernare Electronică, Vitalie Tarlev, Viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și Svetlana Cotelea, Viceministrul Sănătății, pe parcursul căreia s-a pus în discuție parteneriatul între biblioteci și alte instituții si parteneri de stat.

Aceasta este prima vizită a președintelui programului Global Development al Fundaţiei Bill şi Melinda Gates în Moldova. Suntem mîndri că anume Moldova a fost selectată din toate cele 18 țări în care este implementat programul Biblioteci Globale, pentru a fi vizitată de înaltul demnitar.