18/07/2014

START modernizării bibliotecilor publice şi a parteneriatelor durabile în 6 raioane– câştigătoare ale primei runde a Programului Novateca

Comunicat preluat de pe pagina Ministerului Culturii

Pe data de 16 iulie, Programul Novateca și Ministerul Culturii au inaugurat demararea procesului de modernizare şi inovare a bibliotecilor publice din ţară în 6 raioane din 15- câştigătoare ale primei runde a Programului Novateca - Ialoveni, Rezina, Şoldăneşti, Orhei, Hânceşti, Teleneşti. Evenimentul a avut loc în cadrul conferinţei de orientare cu tematica “START a bibliotecilor publice selectate în prima rundă”, care a avut ca scop familiarizarea reprezentanţilor localităţilor celor 6 raioane (bibliotecari, şefi ai direcţiilor raionale de cultură, primari) cu condiţiile de activitate a Programului Novateca, dotarea bibliotecilor cu echipament, cerinţele de instruire pentru bibliotecile publice şi oportunităţile de dezvoltare profesională a bibliotecarilor.

La eveniment a participat viceministrul Culturii, Igor Şarov, care în alocuţiunea sa a apreciat înalt lansarea şi implementarea Programului Novateca în Republica Moldova, fiind “un proiect ce îşi propune transformarea bibliotecilor publice în platformă de acces la informaţie şi învăţare continuă”. Oficialul a mai declarat că: “prin parteneriatul viabil între Ministerul Culturii şi Programul Novateca, a cunoscut o elită excelentă a bibliotecarilor din ţară care este în stare să producă o reformă în acest domeniu”.

Novateca începe organizarea cursurilor de dezvoltare profesională a bibliotecarilor din bibliotecile raionale incluse în program, urmată de livrarea calculatoarelor la biblioteci. Până la finele anului 2014, bibliotecile publice din Moldova incluse în runda națională a programului Novateca vor fi dotate cu calculatoare, software și echipament periferic pentru ca acestea să răspundă necesităților utilizatorilor loratât prin organizarea, în incinta bibliotecilor, a unor spaţii speciale dotate cu tehnologie la zi, cât și prin servicii inovative de informare în bibliotecă.

În total în prima rundă a Programului au fost selectate raioanele: Anenii Noi, Briceni, Cahul, Călărași, Căușeni, Edineț, Fălești, Hâncești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Strășeni, Taraclia, Telenești, Ungheni, mun. Bălți și mun. Chișinău, în cadrul căreia 350 de biblioteci publice vor fi dotate cu mai mult de 1000 de calculatoare pentru a asigura accesul public la internet şi vor fi suplinite fondurile de carte, inclusiv electronice şi audio, iar aproximativ 800 de bibliotecari vor beneficia de cursuri de formare în domeniul IT şi dezvoltarea noilor servicii de bibliotecă. Anterior, în cadrul etapei-pilot a Programului Novateca, de asemenea facilităţi au beneficiat 68 de biblioteci publice din Moldova.

În total, prin intermediul Programului vor fi modernizate cca 1000 biblioteci publice din ţară. Procedura de modernizare a bibliotecilor se va face pe rând în toate raioanele câştigătoare în prima rundă, precum şi a celor ce vor fi selectate în rundele următoare.