29/07/2014

Novateca derulează cursurile de formare de formatori

Programul Novateca în parteneriat cu Centrului Național de Excelență pentru Bibliotecari desfășoară în perioada 21 iulie – 1 august 2014, cursul de formare de formatori în vederea pregătirii a 10 bibliotecari pentru rolul de trainer în cadrul programului Novateca.

Timp de două săptămâni, bibliotecari din raioanele Ialoveni, Rezina, Hâncești, Șoldănești și Telenești vor învăța despre ce înseamnă sa fii formator în domeniul instruirii adulților, vor face cunoștină cu conceptul „bibliotecă modernă„ si vor obține cunoștințe practice în domeniul tehnologii informaționale și de management a calculatorului. Cursurile vor fi urmate de o serie de activități de coaching și mentorit, scopul final fiind cel al cresterii profesinalismului bibliotecarilor.

Novateca organizează cursurile de formare de formatori pentru a crea și consolida o echipă națională de formatori-bibliotecari specializați în instruirea adulților și management computerului care vor dezvolta și susține programe de formare atît pentru bibliotecarii din bibliotecile sătești cît și pentru membrii comunităților din Moldova.

Pentru a deveni formatori, bibliotecarii candidati au dovedit o serie de calitati personale ce au fost testate în cadrul unor interviri de selecție organizate de programul Novateca pe parcursul primei runde de selecție a bibliotecilor.

Agenda cursurilor de formare vizează trei module obligatorii:

  1. Metodologiilor de formare profesională în domeniul instruirii adulților;
  2. Conceptul Biblioteca modernă;
  3. Tehnologia Informației (IT) și gestionarea computerului;

"Un formator Novateca este in primul rind un bibliotecar modern" a menționat Vasilita Pocladiuc, un viitor trainer al Centrului Raional de Formare din Hâncești.