09/09/2014

Novateca a demarat dotarea cu calculatoare a bibliotecilor publice sătești

Suntem bucuroși să vă anunțăm că a început dotarea cu calculatoare a bibliotecilor sătești din raioanele Hîncești, Ialoveni, Șoldănești, Orhei și Telenești pentru a oferi cetățenilor acces gratuit la internet și servicii moderne de informare în bibliotecă. În perioada următoare și bibliotecile din raioanele Strășeni, Ungheni, Căușeni, Ștefan Vodă, Fălești, municipiul Bălți, Anenii Noi, Edineț, Briceni, Taraclia, Călărași și mun. Chișinău vor beneficia de calculatoare prin programul Novateca.

În total, pînă la finele lunii martie 2015, aproximativ 1200 de computere, laptopuri și periferice (camere web, imprimante, scanere și softul necesar) vor ajunge în cele 350 de biblioteci publice selectate în runda întâi de selecție, desfășurată în 2014.

Modernizarea bibliotecilor din localitățile dotate cu calculatoare a fost susținută de primăriile locale care au oferit bibliotecilor finanțare pentru renovarea spațiului bibliotecii, achiziționarea mobilierului, asigurarea încălzirii bibliotecii și achitarea facturii pentru conexiunea la Internet.

Pe lingă dotarea bibliotecilor cu calculatoare, toți bibliotecarii din localitățile menționate au beneficiat de cursuri gratuite de formare profesională pentru a putea utiliza calculatoarele și internetul, în beneficiul comunităților. Cursurile gratuite au fost desfășurate de Centrele Regionale de Formare Novateca create cu susținerea programului Novateca în incinta bibliotecilor raionale.

Novateca felicită bibliotecile care au beneficiat de modernizare și speră că tehnologiile moderne instalate în bibliotecă vor cataliza crearea unui centru comunitar activ care va oferi servicii moderne de bibliotecă, iar fluxul vizitatorilor va spori considerabil.