12/09/2014

Novateca a organizat a doua conferință de orientare START pentru bibliotecile publice din 6 raioane

Ieri, 11 septembrie, programul Novateca a organizat a doua conferință de orientare START pentru bibliotecile publice din raioanele: Fălești, Căușeni, Ștefan Vodă, Bălți, Strășeni și Ungheni.

A doua conferință de orientare START a avut drept scop familiarizarea reprezentanților din raioanele selectate – bibliotecari, primari, șefi ai direcțiilor de cultură, cu scopul și cerințele programului Novateca, aspectele logistice ale dotării cu echipament a bibliotecilor, cât și cu oportunitățile de dezvoltare profesională a bibliotecarilor. Bibliotecile publice selectate vor fi dotate cu echipament modern (calculatoare, imprimante, scanere, echipament periferic și software), pentru a facilita transformarea lor în centre comunitare vibrante capabile să ofere cetățenilor acces public gratuit la internet și o gamă largă de servicii inovatoare. În acest scop, bibliotecarii din raioanele selectate vor fi instruiți în utilizarea calculatorului și a internetului, vor învăță ce presupune conceptul de bibliotecă modernă și vor afla cum să creeze și să presteze noi servicii de bibliotecă.

La începutul anului curent, programul Novateca, finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates în cooperare cu USAID, și implementat de IREX Moldova, a fost extins de la etapa de program pilot la ce de program național. În următorii cinci ani, Novateca va dota cu calculatoare aproximativ 1000 de biblioteci publice și va instrui peste 1500 de bibliotecari. Novateca va continua să extindă rețeaua de biblioteci, din moment ce acestea vor fi pregătite să primească echipamentul IT.