19/09/2014

Declarația de la Lyon privind accesul la informare și dezvoltare

Cu o deosebită plăcere vă anunțăm că la Lyon, Franța a fost semnată Declarația privind accesul la informare și dezvoltare care a fost inițiată de Federaţia Internaţională a Asociației Bibliotecarilor (IFLA) pentru a accentua rolul crucial al accesului la informare în îmbunătăţirea calităţii vieţii și sprijinirea dezvoltării.

Declaraţia de la Lyon privind accesul la informare şi dezvoltare (Lyon Declaration on Access to Information and Development) face apel la statele membre ale Națiunilor Unite să recunoaşcă faptul că accesul la informaţie și abilitățile de utilizare eficientă a acesteia sunt necesare pentru dezvoltarea durabilă și să asigure inlcuderea acestuia in Agenda de dezvoltare post 2015 a Naţiunilor Unite (United Nations post-2015 development agenda).

Peste 125 de organizaţii şi instituţii din şi din afara sectorului biblioteconomic au semnat declarația în scopul de a influenta pozitiv Agenda de dezvoltare post 2015 a Națiunilor Unite, prin includerea în lista obiectivelor stabilite pentru perioada 2016-2030 a accesului la informație ca drept fundamental.

Printre cei care au semnat această declarație în cadrul conferinței IFLA de la Lyon se numără și Asociația Bibliotecarilor din Moldova.

Novateca vă invită să accesați versiunea română a declarației pe pagina noastră.

Textul declaraţiei http://www.bibnat.ro/dyn-img/noutati/Declaratie_Lyon_final.pdf și semnatarii declaraţiei http://www.lyondeclaration.org/signatories/