01/10/2014

Bibliotecile publice susțin campania Luna Securității Cibernetice

Centrul de Guvernare Electronică, Programul Novateca, La Strada şi Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu au lansat astăzi Luna Securității Cibernetice - o campanie de promovare a securității cibernetice în rândul cetățenilor, care urmărește schimbarea percepției asupra pericolelor din spațiul online.

Campania este organizata anual, în octombrie, în contextul Agendei de e-Transformare a Guvernării, ca parte a Lunii Securității Cibernetice organizată în Uniunea Europeană.

În acest an, bibliotecile publice din Moldova și Novateca sunt parteneri ai campaniei și vor susține acest demers prin organizarea, în parteneriat cu Centrul Internațional La Strada, a unei serii de evenimente de informare și sensibilizare a bibliotecarilor, a copiilor și a părinților cu privire la riscurile și amenințările cibernetice. La fel, în cadrul campanie vor fi organizate dezbateri publice cu adolescenții Pro sau Contra „Ești sigur pe Net”, dezbateri publice cu părinții „Pro sau Contra limitării accesului copiilor la Internet”, ateliere cu părinții „Copilul tău și siguranța online”.

Scopul acestor activități este de a familiariza bibliotecarii cu noțiunile de bază privind tipurile de amenințări informatice, precum și cu practicile menite să protejeze utilizatorii bibliotecilor, în timpul navigării pe internet. Activitățile vor fi organizare în bibliotecile raionale din raioanele Telenești, Rezina și Ungheni.

”În special în comunitățile rurale, bibliotecile publice sunt primul punct de acces al populației la internet, iată de ce, sperăm că bibliotecile vor deveni spații publice sigure unde cetățenii pot învăța să acceseze informația online precum și vor învăță să o facă într-un mod sigur, utilizând instrumente-le oferite de partenerii campaniei” a menționat Evan Tracz Directorul Programului Novateca.

Pentru a da copiilor și părinților posibilitatea de a face faţă unor riscuri precum hărțuirea cibernetică (cyberbullying) sau ademenirea online (grooming), au fost elaborate mecanisme de semnalare a tuturor conţinuturilor şi contactelor care par a fi prejudiciabile pentru copii. Aceste mecanisme sunt disponibile şi integrate pe pagina de Hot Line www.siguronline.md Programul evenimentelor organizate de Centrul Internațional „La Strada” în parteneriat cu Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu, Programul Novateca și rețeaua de cafenele Tucano Coffee, îl puteți găsi aici. Novateca încurajează toate bibliotecile publice să adere la campanie și speră că activitățile planificate vor fi replicate la scară națională în toate bibliotecile publice, pentru a acoperi un număr cât mai mare de utilizatori.