24/10/2014

Bibliotecile publice și Ascendia Design demarează un nou parteneriat

Programul Novateca, în parteneriat cu bibliotecile publice din rețeaua Novateca, Ministerul Culturii și companiile de software Ascendia Design și DAS Solutions demarează un nou proiect pilot în cadrul căruia va fi testat softul educațional pentru preșcolari - EduTeca.

În baza acestui parteneriat, cinci biblioteci raionale din Republica Moldova, care servesc drept Centre de Instruire în cadrul rețelei Novateca, vor testa resursa educațională pentru a vedea modul în care copiii folosesc această suită de software, împreună cu părinții lor.

În vederea testării softului, bibliotecarii celor cinci centre de instruire au beneficiat de un curs de formare, care a fost organizat vineri, 24 octombrie 2014, în incinta centrului Național de Excelență Profesională pentru Bibliotecari din Chișinău. Grație acestor cursuri, oferite de experții Ascendia Design și DAS Solutions, 8 bibliotecari din cadrul programului Novateca, precum și reprezentanți ai Bibliotecii Naționale pentru copii ”Ion Creangă” din Chișinău, au obținut abilități practice de utilizare a softului precum și au discutat despre viitorul educației pentru copii, despre cărțile și jocurile viitorului și despre cum bibliotecile moderne pot veni în întâmpinarea acestor nevoi și răspunde așteptărilor cititorilor de mâine.

Prezent la eveniment, Andrei Chistol, secretar de stat al Ministerului Culturii, a salutat inițierea acestui parteneriat și a mulțumit bibliotecarilor care au acceptat invitația companiilor Ascendia Design și DAS Solutions de a testa softul în incinta bibliotecilor publice. La fel, secretarul de stat a menționat că Ministerul Culturii va susține și în continuare proiecte și idei care vor avea drept scop facilitarea accesului utilizatorilor la inovațiile educaționale prin bibliotecile publice din țară.

Reprezentantul companiei Ascendia Design, Anatol Oprea, a mulțumit partenerilor pentru faptul că au susținut inițiativa și au răspuns acestui demers spre care au mers mai mult de doi ani.

În cadrul evenimentului, Evan Tracz, directorul programului Novateca a reiterat că softul testat va foarte util pentru că va oferi bibliotecilor încă o posibilitate de a antrena preșcolarii în activități interesante și utile, utilizînd calculatoare de la bibliotecă.

La finalul training-ului, fiecare instituție a beneficiat, în mod gratuit, de suita software EduTeca pentru preșcolari “Seria Anotimpurile”, pentru a o instala în unitățile proprii, în scopul utilizării lor de către copii.

Despre EduTeca:
EduTeca este un brand al firmei românești Ascendia Design, în cadrul căreia se regăsesc o serie de aplicații educaționale dezvoltate de companie direct pentru public: serii de programe educaționale, manuale digitale, jocuri educaționale pentru telefoane și tablete și aplicații pentru control parental sau managementul activităților de învățare.

Despre DAS Solutions:
DAS Solutions este o companie dinamică din Moldova care prestează servicii de calitate, în domeniul telecomunicațiilor și tehnologiilor informaționale. Totodată, DAS Solutions contribuie activ la dezvoltarea culturii digitale și a soluțiilor IT în educație, sănătate, servicii publice în cadrul activitaților sale de responsabilitate socială. DAS Solutions este partenerul official al Ascendia Design în Moldova.