04/11/2014

Pam Sandlian-Smith, bibliotecar, speaker TEDxMileHigh în vizită la bibliotecile publice din Moldova

Pam Sandlian-Smith, speaker TEDxMileHigh, director al bibliotecii Anythink, SUA, se află în perioada 4-6 noiembrie 2014, în vizită în Republica Moldova cu prilejul unei serii de evenimente organizate în bibliotecile publice și pentru bibliotecari de către Asociația Bibliotecarilor din Moldova. Vizita dnei Sandlian-Smith în Moldova este susținută de Ambasada SUA în Republica Moldova, prin intermediul Programului Speakers’ Program și Programul Novateca.

Astăzi, dna Smith a vizitat Biblioteca Publică Raională din Călărași pentru a participa la evenimentul de orientare START, organizat de Novateca, pentru bibliotecile ce au aderat recent la rețea. În cadrul vizitei, Dna Smith a avut posibilitatea să le vorbească bibliotecarilor și reprezentanților autorităților publice din localitățile selectate pentru modernizare, despre importanța redefinirii rolului bibliotecii în secolul 21 și experiența bibliotecilor din SUA în transformarea bibliotecilor în centre comunitare.

La fel, astăzi, începând cu ora 14:00, Pam Sandlian-Smith va participa la un atelier de lucru pentru membrii Consiliului Național Biblioteconomic, organizat în incinta ULIM.

Mâine, dna Smith va oferi un discurs inspirațional pe tema ”Biblioteca - conector comunitar” în cadrul conferinței anuale a bibliotecarilor „Biblioteci puternice – comunități puternice” organizate de Asociația Bibliotecarilor din Moldova.

Despre Pam Sandlian Smith:

Pam Sandlian Smith este creatoarea unui nou concept de bibliotecă - Biblioteca Anythink - care abordează spaţiul de lectură ca un mediu interactiv, pliat pe nevoile de consum ale publicului. Stilul Anythink pune accent pe imaginație, joc şi interacțiune în incinta bibliotecii. Acest model a fost creat pentru a-i ajuta pe bibliotecari să rămână activi şi să se implice mai mult decât o făceau până acum. Graţie noului concept, bibliotecarii oferă publicului programe moderne, tehnologie şi servicii calificate de informare şi documentare, astfel că toţi cei ce păşesc în Anythink îşi doresc să revină în Bibliotecă.

În calitate de director al Bibliotecii Anythink, Pam Sandlian Smith a lucrat împreună cu o echipă pentru a reinventa bibliotecile din regiunea Adams, Colorado.

Biblioteca Anythink a fost distinsă în 2010 cu Medalia Națională oferită de Institutul pentru Muzee și Servicii pentru biblioteci pentru inovarea serviciilor de bibliotecă și în 2011 Premiul John Cotton Dana (pentru cea mai bună Campanie strategică remarcabilă de comunicare eficientă, oferită de Asociația Bibliotecilor Americane (ALA), Fundația EBSCO și Fundația Wilson), tot în același an, Library Journal a oferit Premiul Landmark Library Award – concurs ce evidențiază cele mai bune proiecte de construcții/arhitectură de bibliotecă din SUA.

Pam Sandlian Smith a fost distinsă cu Premiul Charlie Robinson oferit de Secțiunea biblioteci publice a ALA în 2012 pentru inovație, luând și premiul Bibliotecarul anului în 2010 din statul Colorado.

Anterior, Pam Sandlian Smith a fost director al Bibliotecii Publice West Palm Beach, și director pentru Serviciile pentru copii la Biblioteca Publică din Denver.