13/11/2014

Investiții de 1.5 milioane lei în bibliotecile publice din raionul Ialoveni, prin programul Novateca

Miercuri, 12 noiembrie 2014, Biblioteca publică orăşenească „Petre Ştefănucă” din or. Ialoveni în parteneriat cu Programul Novateca și Consiliul Raional Ialoveni au inaugurat Centrul Regional de Formare Profesională pentru bibliotecari, precum și au lansat implementarea programului Novateca în bibliotecile publice din 25 de localități din raion.

Centrul Regional de Formare, creat în incinta bibliotecii raionale, dispune de o sală dotată cu calculatoare de ultimă generație și echipament de instruire pentru formarea bibliotecarilor din raion, precum și pentru facilitarea accesului gratuit al cetățenilor din orașul Ialoveni la informația și serviciile online.

Cu suportul Programului Novateca și a administrațiilor publice locale, alte 25 de biblioteci publice din localitățile Ialoveni, Bardar, Milestii Mici, Costeşti, Hansca, Moleşti, Dănceni, Ruseștii Noi, Horodca, Ulmu, Văsieni, Cărbuna, Horeşti, Puhoi, Zîmbreni, Ţipala, Alexandrovca, Misovca, Răzeni, Văratic, Cigîrleni, Piatra Albă, Malcoci, Nimoreni, Sociteni, Suruceni au beneficiat de modernizare și instruiri.

Valoarea totală a investiției programului Novateca în rețeaua de biblioteci din r. Ialoveni constituie 105 mii, dolari SUA. Grație susținerii oferite de Consiliul Raional Ialoveni și a primăriilor locale, bibliotecile au beneficiat, la fel, de finanțări pentru renovarea spațiilor bibliotecilor, achiziționarea mobilierului, asigurarea încălzirii bibliotecii și a securității echipamentului, precum și achitarea facturii pentru conexiunea la Internet.

Raionul Ialoveni a aderat la programul Novateca în prima rundă de selecție alături de raioanele: Anenii Noi, Briceni, Cahul, Călărași, Căușeni, Edineț, Fălești, Hâncești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești, Ungheni, mun. Bălți și mun. Chișinău. În cadrul acestei runde, 350 de biblioteci publice vor fi dotate cu mai mult de 1000 de calculatoare pentru a asigura accesul public la internet, iar aproximativ 800 de bibliotecari vor beneficia de cursuri de formare în domeniul IT şi dezvoltarea noilor servicii de bibliotecă.