13/11/2014

INTERVIU: Galina Davîdic, Director al Bibliotecii Publice Raionale din Rezina despre aderarea la rețeaua Novateca

Programul Novateca inițiază o serie de interviuri la care vor participa directori ai bibliotecilor raionale și a rețelelor raionale de biblioteci care au fost incluse în rețeaua Novateca.

Pe parcursul a 2 săptămâni, vom publica interviuri în care vom reflecta obstacolele și provocările pe care le-au depășit directorii bibliotecilor în parteneriat cu primarii și bibliotecarii din localitățile selectate.

Primul interviu este oferit de doamna Galina Davîdic, Director al Bibliotecii Publice Raionale „M. Eminescu” din Rezina, a cărei energie și dragoste față de biblioteci și utilizatori este debordantă, fapt care a adus bibliotecilor din Rezina posibilitatea de a fi incluse în program.

Iata ce ne-a comunicat:

1. Bibliotecile din raionul Rezina au aderat la rețeaua Novateca în anul 2014. Cum credeți de ce ați fost selectați?

În primul rînd, noi toți, bibliotecarii din Rezina, ne dorim ca în comunitățile noastre să avem biblioteci moderne, dotate cu tehnologii moderne și condiții decente de muncă, în care utilizatorii să poată petrece timpul citind o carte sau să acceseze informația în format electronic, sau de ce nu, să discute cu feciorul, fiica, nepotul aflat la muncă peste hotare etc.

În al doilea rând, unul din motive, care este și cel mai important, este că ne-am bucurat de susținerea administrației raionului, a președintelui Eleonora Graur, a administrațiilor publice locale, primari și contabili, care au înțeles că modernizarea comunității fără modernizarea bibliotecii este incompletă și nu va da rezultatul scontat.

În al treilea rînd, personal, nu mi-am precupețit puterile și efortul pentru a coagula circumstanțele expuse mai sus într-un proiect bine scris și argumentat, așa, încît să ajungem, toți impreună, printre cîștigători.

Am intuit și demonstrat prin fapte că bibliotecile publice din raionul Rezina, ca și celelalte biblioteci din republică, au nevoie de prieteni buni, unul din ei fiind chiar Fundația Bill & Melinda Gates prin Programul Novateca, care au crezut în importanța bibliotecilor pentru comunitate în edificarea unei societăţii informaţionale moderne.

Ca argument mai vin și alte idei, pe care le-am prezentat în dosarul de candidat pentru aderare, cum ar fi:

  • am spus clar că Programul Novateca va asigura un loc important bibliotecii şi bibliotecarului în această lume în permanentă transformare;
  • am subliniat că biblioteca şi bibliotecarul trebuie să rămână relevante pentru societate şi pentru comunităţile pe care le servesc;
  • am specificat clar cum pot supraviețui bibliotecile publice într-un viitor digital sau chiar hybrid;
  • la fel, am adus exemple care ne vor ajuta să înlăturăm problemele apărute în bibliotecile rețelei noastre, și multe alte răspunsuri argumentate la întrebările puse de Program de tipul ”Ce veți face dacă...” etc.

2. Dvs. ați asigurat un nivel înalt de pregătire a bibliotecilor locale. Cum ați reușit? Care este formula succesului Dvs.?

Dragostea pentru bibliotecă și munca pe care-l fac de o viață - lucrez 31 de ani numai în această bibliotecă - pentru modernizarea domeniului, îmi dă puteri, mă determină să accept noi provocări care ar conduce la îmbunătățirea stării de lucruri atestată pe moment în bibliotecile noastre.

Mă bucur mult că am parte de autoritate profesională în raion și republică, iar primarii și bibliotecarii mă cunosc toți pînă la unul, mă bucur de înțelegerea și susținerea colegelor, dar și ce este foarte important – de susținerea conducerii raionale și locale.

Apoi este vorba de multă muncă. Muncă, care nu se încadrează doar în perimetrul timpului de program, ci adesea durează pînă hăt după miezul nopții. Aici numaidecît trebuie să mulțumesc familiei, mai ales șoțului, pentru înțelegere, toleranță și susținere, ”dînd Cezarului ce-i al Cezarului”, adică, e și meritul lor în succesele mele.

Nu am o formulă a succesului. Pur și simplu am un credo al meu viabil pe tot parcursul vieții este că dacă dorești să faci un lucru - să-l faci bine, din inimă, dar dacă nu – mai bine să nu-l faci deloc.

Așa a fost și cu Programul Novateca: am lucrat în direct cu primarii localităților și bibliotecarii, dar cel mai mult, totuși cu primarii. M-am ”înarmat” cu toate numerele de telefoane, fax-uri, e-mail-uri și țineam la zi toată informația pas cu pas. Cînd a trebuit să intervin în rezolvarea problemelor foarte dificile, am intervenit – fie că era vorba de conexiune la rețeaua Internet (ce operator să selectăm, valabilitatea conexiunii în sate), fie de surse de generare a agentului termic în localități (firme pentru vânzarea convectoarelor, etc).

Un factor primordial, cred că este și faptul, că în tot ce am întreprins în activitățile cu primarii, am pus accentul pe formula: ”Voi sunteți cei mai buni..., ați fost selectați de Programul Novateca..., eu cred în voi..., împreună o să aducem informația globală în casele din comunitățile noastre...” etc.

De fiecare dată am dat întîlnirilor noastre cu primarii o solemnitate deosebită, tot timpul am invitat președintele raionului, dacă dna președinte era lipsă, prezent era vicepreședintele, pentru fiecare realizare, primarii și bibliotecarii erau aplaudați, ceilalți încurajați.

Foarte emoționant a fost și evenimentul cînd, la nivel de președinte, au fost semnate Cererile de Sponsorizare de către primari cu felicitările de rigoare din partea președintelui raionului și a BPR ”Mihai Eminescu”, după care primarii s-au simțit cu adevărat IMPORTANȚI!

Iar după dotarea cu echipament sunt foarte mîndri de bibliotecile lor!

3. Facând o privire în urma. Daca ați aplica acum la Novateca, ce ați face altfel? Ce ați recomanda și cum ați încuraja alte raione sa aplice la Novateca?

Nu știu dacă aș dori să schimb ceva, dar de la caz la caz, urmează să văd cum va derula relația cu ceilalți primari. Ași repeta aceeași experiență - pentru că a fost una bună. Am avut chiar și cazuri ”neverosimile” cu doi primari. Cineva mi-a zis că acești doi primari refuză să participe chiar și la ședințele raionale, darămite la întrunirile ce pun în discuție bibliotecile publice. Ba bine că nu! Au fost și la ședințe, au fost și la mine la birou pentru clarificarea situațiilor dificile, am avut nenumărate convorbiri telefonice. Ironia sorții a făcut ca în unul din aceste sate să fie imposibilă conectarea la Internet, dar după multe tratative cu ”Chișinău-l”, după multe drumuri, primarul a semnat contractul, iar grație acestui fapt s-au făcut cu internet și la primărie!

Ași recomanda directorilor de biblioteci să țină legătura directă nu numai cu bibliotecarii, dar numaidecît și cu primarii, pentru că ei să se simtă importanți, să simtă că sunt parte integrantă, sunt factorii majori ai acestui proiect!

Să nu se teamă de nereușită, pentru că de multe ori neîncrederea în sine este factorul ce ne împiedică să aplicăm la diferite proiecte și rămînem acolo unde am fost cu 20 de ani în urmă.

Îndemn toate bibliotecile să aplice pentru acest program, deoarece în prezent, numai prin Novateca, bibliotecile din republică pot beneficia de modernizare, pot facilita accesul publicului la informația globală, ne putem consolida într-un sistem puternic de bibliotecari motivați și instruiți - oportunitate ce de asemenea este oferită, gratuit, de Novateca. Putem comunica și colabora între biblioteci și APL mai eficace, precum și disemina experiențele pozitive pentru a transforma bibliotecile noastre în adevărate centre comunitare.

Curaj tuturor!