18/11/2014

INTERVIU: Lidia Sitaru, Director al Bibliotecii Publice raionale “A. Donici” din Orhei, despre aderarea la rețeaua Novateca

Programul Novateca inițiază o serie de interviuri la care vor participa directori ai bibliotecilor raionale reprezentanți ai APL a raionelor care au fost incluse în rețeaua Novateca.

Pe parcursul a 2 săptămâni, vom publica interviuri în care vom reflecta obstacolele și provocările pe care le-au depășit directorii bibliotecilor în parteneriat cu primarii și bibliotecarii din localitățile selectate.

Cel de-al doilea interviu este oferit de doamna Lidia Sitaru, Director al Bibliotecii Publice raionale “A. Donici” din or. Orhei, care s-a implicat activ în procesul de pregătire a bibliotecilor din raion pentru aderarea la rețeaua Novateca.

Iata ce ne-a comunicat:


1. Bibliotecile din raionul Orhei au aderat la rețeaua Novateca încă la etapa pilot a programului. Cum credeți de ce ați fost selectați?

Lidia Sitaru: Dorinţa de a face schimbări radicale în bibliotecile din raion a apărut în planurile mele de lucru încă din anii 1998, după ce am vizitat bibliotecile pubice din Franţa, Olanda, Belgia. Acolo am fost impresionată de condițiile extraordinare de muncă a bibliotecarilor, de spațiile bine amenajate și serviciile inovatoare pe care le ofereau bibliotecile utilizatorilor lor. Această dorință puternică m-a motivat să inițiez procedura de aderare ale bibliotecilor la programul Novateca care în 2012, abia își începea activitate și era total necunoscut pentru noi. Schimbarile în bibliotecă au început prin demolarea pereților care erau de prisos, am comasat oficii, am casat publicațiile dublate şi nesolicitate de utilizatori, astfel am extins spațiile din contul celor neutilizate.

Aceste idei le-am împărtășit bibliotecarilor din rețea, insuflându-le permanent dorinţa de a aduce schimbarea în biblioteci, în comunitate, de a transforma biblioteca publică în Centru de Informare accesibil pentru toți membrii comunității, îndeosebi pentru cei care nu au posibilități financiare.

2. Dvs. aţi asigurat un nivel înalt de pregătire a bibliotecilor locale. Cum aţi reuşit? Care este formula succesului Dvs?

Lidia Sitaru: Consider că încă nu am reuşit totul, dar un ingredient al succesului nostru este colaborarea aproape zilnică cu primarii, îndeosebi cu cei, care, cu regret, încă nu au conștientizat rolul şi importanţa bibliotecii publice în comunitate. De asemenea, am oferit asistență metodologică individuală și în grup bibliotecarilor de la sate. Consider că formula succesului este dedicația mea față de ceea ce fac zilnic, mai ales cînd văd rezultatul muncii depuse. Deși au fost multe obstacole, am avut parte de susținerea reciprocă a formatorilor şi nu în ultimul rînd, a contat și imaginea mea în comunitatea profesională, care este, cred foarte importantă, îndeosebi pentru autoritățile publice locale.

3. Făcând o retrospectivă, dacă ați aplica acum la Novateca ce aţi face altfel? Ce aţi recomanda şi cum aţi încuraja alte raioane să aplice la Novateca?

Lidia Sitaru: Au avut loc întruniri diferențiate cu primarii şi bibliotecarii, la care s-a menționat prin exemple concrete contribuția primarilor şi activitatea bibliotecarilor care au deja succese. De asemenea au fost organizate vizite de studiu, atît la nivel local, cît și la nivel național, în bibliotecile cu bune practici. Le-am insuflat încrederea în sine, îndeosebi bibliotecarilor pensionari sau fără studii în domeniu, i-am îndemnat să nu le fie frică de schimbări, chiar dacă vor eșua.