19/03/2015

INTERVIU: Galina Agafița, Director al Bibliotecii Publice Raionale „Grigore Vieru” din Călărași

INTERVIU: Galina Agafița, Director al Bibliotecii Publice Raionale „Grigore Vieru” din Călărași despre activitatea de bibliotecar și parteneriatul cu Asociația Obștească „Societatea Orbilor din Moldova”

Novateca vă invită să cunoașteți mai îndeaproape bibliotecarii din Moldova. În acest interviu o vom cunoaște pe Galina Agafița, Director al Bibliotecii Publice Raionale „Grigore Vieru” din Călărași, care are o atitudine proactivă și care stabilește parteneriate ce contribuie la dezvoltarea serviciilor noi la bibliotecă.

Iată ce ne-a comunicat:

1. Stimată doamnă Galina Agafița, de cât timp activați în calitate de bibliotecar?

Galina Agafița: Dintotdeauna, aş spune, mai exact din anul 1970, încă înainte de absolvirea USM, Facultatea de Litere, specialitatea Biblioteconomie şi Bibliografie. Pe lângă Biblioteca publică raională Călărași activez din 1981, aflându-mă la direcția acesteia de acum șaisprezece ani.

2. Prin ce diferă biblioteca de azi, dotată cu tehnologii informaționale, faţă de biblioteca de ieri?

Galina Agafița: Tehnologiile informaționale sunt produsul modernizării și facilitarea accesului utilizatorilor la calculatoare în cadrul unei biblioteci este mai mult decât oportun, este necesar! Din această convingere a luat naștere o serie de idei care au dus, în ultimii ani, la crearea unei noi imagini a instituției noastre în societate, biblioteca fiind protagonistă în multiple activități și proiecte în folosul comunității, au fost modernizate spațiile bibliotecii, iar serviciile oferite de bibliotecă au fost diversificate și extinse. Astăzi oferim acces rapid la informaţie, creăm posibilităţi de comunicare on-line, contribuim la circuitul ideilor, la schimbul de documente şi informaţii, favorizăm dezvoltarea competenţelor tehnologice, oferim sprijin elevilor în pregătirea temelor, oferim servicii noi de informare şi instruire, etc. Biblioteca noastră a creat un serviciu de informare pentru persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă şi contribuie în primă persoană la instruirea acestora în utilizarea calculatorului iar, mai nou, și un serviciu de instruire, informare şi socializare pentru persoanele cu dizabilități de vedere. Prin urmare, biblioteca de azi diferă cu mult față de biblioteca de ieri.

3. Povestiți-ne despre parteneriatul bibliotecii cu Asociația Obștească „Societatea Orbilor din Moldova” și despre cursul de alfabetizare IT pentru persoanele cu deficiențe de vedere, lansat datorită acestui parteneriat. Cum a apărut ideea acestui parteneriat şi din partea cui a venit inițiativa?

Galina Agafița: Un autor necunoscut spunea, că persoana care nu cere nimic, merită totul. Eu aș mai adăuga, că persoana care cere puţin, primeşte mult. Așa a fost să se întâmple la sfârşitul lunii ianuarie, când preşedintele Organizaţiei Teritoriale Călăraşi a Societăţii Orbilor din Moldova (SOM), dl Vasile Carp, în disperare totală, era în căutarea unui spaţiu pentru organizarea cursului de instruire a persoanelor cu deficienţe de văz în utilizarea calculatorului. Am dat dovadă de receptivitate, oferindu-i mai mult decât avea nevoie: sală, echipament, internet etc. De aici pornesc relaţiile de parteneriat. Am luat legătura cu direcţia AO SOM atât în persoana domnului Sclifos Dumitru, preşedinte, cât şi a doamnei Larisa Celan, vice-preşedinte, domnului Nicolae Ciobanu, specialist principal. De asemenea, cu alţi angajaţi, a urmat o comunicare eficientă prin telefon, schimburi de documente, informaţii transmise prin e-mail care certificau colaborarea ce urma a se desfășura.

Începutul parteneriatului a fost marcat de organizarea cursului de instruire în baza unui soft special instalat de către Gheorghe Staver, trainer din partea AO SOM şi cu sprijinul formatorilor Centrului de Formare a Bibliotecii Publice Raionale “Grigore Vieru”, Natalia Veleşca şi Ana Lipcan. Acest curs a fost organizat pentru 12 persoane cu deficiențe de vedere în perioada 2‒13 februarie a.c. Deschiderea cursului a fost onorată de prezența vice-preşedintelui AO SOM, dna Larisa Celan, a vice-preşedintelui raionului, dl Vasile Timofte, a primarului or. Călăraşi, dl Nicolae Melnic, a şefului Direcţiei Cultură, dl Dumitru Trifan şi a preşedintelui OT Călăraşi a AO SOM, dl Vasile Carp.

Mai mult ca atât, această iniţiativă a fost urmată în scurt timp de o altă idee – crearea unei Secţii de literatură în scris reliefo-punctat Braille şi materiale audio pentru persoane cu dizabilități vizuale. Inaugurarea acesteia a avut loc în data de 13 februarie curent. A fost un eveniment de neuitat înscris în istoria Bibliotecii noastre care a avut în program următoarele: cuvânt de salut din partea AO SOM, dna Larisa Celan, a Consiliului Raional, dl Vasile Timofte şi a invitatului special, dl Evan Tracz, director IREX şi al Programului Novateca. Pe parcursul evenimentului a avut loc și transmiterea către Biblioteca Călăraşi a donaţiei de carte în număr de 46 exemplare în scris Braille şi audio din partea Centrului Naţional de Informare şi Reabilitare al AO SOM, au fost înmânate certificate persoanelor participante la curs și a fost semnat Acordul de parteneriat. Dna Svetlana Arhire, preşedinte OT Ungheni AO SOM, a adresat un mesaj de felicitare. Acest eveniment a culminat printr-un concert prezentat de colectivul artiştilor amatori al Organizaţiei Teritoriale Străşeni al AO SOM, preşedinte Ecaterina Mîrza, conducător artistic Anatol Şaptefraţi şi elevii Şcolii de Arte din or. Călăraşi. Publicul acestui eveniment l-a constituit membrii OT Călăraşi şi alte persoane interesate de serviciul nou creat de bibliotecă.

Vom asigura durabilitatea acestui parteneriat prin realizarea programelor de comun acord.

4. Care au fost pașii pe care i-ați întreprins pentru a face posibil acest parteneriat? Ați beneficiat de sprijinul autorităților publice locale?

Galina Agafița: Am întreprins paşi simpli, dar siguri: deschidere totală la noi relaţii de parteneriat și comunicare eficientă.

Autoritățile publice locale au sprijinit întru totul ideea creării și dezvoltării acestui parteneriat. Vreau să menționez şi susţinerea din partea primăriei or. Călăraşi, care a oferit cazare gratuită trainerului AO SOM în baza turistică a oraşului pe perioada desfășurării cursului de instruire pentru persoanele cu deficiențe de văz.

5. Cum a reacționat comunitatea și în special persoanele cu deficiențe de vedere când au aflat că Biblioteca Publică Raională din Călărași oferă asemenea cursuri de instruire?

Galina Agafița: “Nu consider un handicap faptul că m-am născut orb ci, dimpotrivă, o binecuvântare” spune tânărul de 19 ani Peter, din Statele Unite. “Culorile galben, sau roşu, sau verde nu au nici o semnificaţie pentru mine, eu nu văd cum e îmbrăcat un om şi nu ştiu cum arată la exterior, dar îl văd foarte bine în interior şi, intuindu-i caracterul, îl cunosc mai repede şi mai profund decât un om obişnuit. Da, sunt nevăzător cu ochii, dar pot vedea cu celelalte simţuri”. În contextul mărturiilor acestui tânăr, pot spune, cu toată certitudinea, că cei prezenți la cursul de instruire, la evenimentul de inaugurare a Centrului de carte Braille şi a semnării Acordului de colaborare între Biblioteca noastră şi AO SOM, au văzut și au aflat despre intenţiile noastre nobile de a le oferi mai mult decât aşteptau. Participanții au simțit că fac parte din societate și erau emoționați de faptul că pot utiliza calculatorul, că pot avea acces la o lume nouă în care să-și poată cultiva interesele și ideile. La rîndul său, şi comunitatea a salutat inițiativa și a reacționat pozitiv, la aceasta adăugându-se un entuziasm de nedescris al persoanelor cu deficiențe de vedere.

6. Ce le-ați recomanda directorilor de biblioteci din alte raioane care ar dori să implementeze servicii similare în bibliotecile lor?

Galina Agafița: Este un serviciu care se bucură de succes, care procură satisfacții personale enorme, nemaivorbind de utilitatea pentru comunitate. Implementarea unor astfel de servicii în alte biblioteci nu ar putea decât să crească succesul nostru al tuturor, să ne facă pe toți mai puternici și mai umani. Îi îndemn, deci, să acționeze prin curaj, să deschidă ușile bibliotecii tuturor celor care vor să intre, precum și celor care încă nu au îndrăzneala să o facă, şi, de ce nu? - Fă mai bine ca mine! Cuvintele te învăţă, exemplele te pun în mişcare!

7. Care este cea mai mare provocare pentru dumneavoastră în procesul de modernizare a bibliotecii?

Galina Agafița: Cea mai mare provocare a fost modernizarea bibliotecilor locale din raion eligibile pentru Programul Naţional Novateca, care presupune: dotarea cu tehnologii informaționale, instruirea personalului, spaţii renovate, încălzite şi mobilate, crearea unor servicii noi etc.

Mă provoacă şi cerinţele Programului Novateca care oferă şansa de a schimba imaginea bibliotecii spre una mult mai pozitivă prin activităţile realizate, acestea oferă şansa, atît mie, cît şi colegilor mei, de a ne manifesta pe masură, într-o altă dimensiune şi de a ţine „motoarele gândirii” în continuă mişcare.

8. Ce vă fascinează cel mai mult în activitatea dumneavoastră?

Galina Agafița: Mă fascinează comunicarea și conlucrarea cu oamenii, redescoperirea oamenilor pe care îi cunoşti deja, posibilitatea de a le cunoaște și intui necesitățile și aspirațiile și de a crea posibilităţi pentru exprimarea fiecăruia. Când simţi privirea, faţa deschisă plină de zîmbet, o strângere de mână, un „mulţumesc” din partea persoanelor cu care colaborezi şi din partea utilizatorilor, o menţiune, o ştire la un post de radio, tv, un articol în presa scrisă... toate reprezintă un semn de recunoştinţă şi apreciere pentru munca şi efortul depus. Asta mă fascinează, mă face să am mai multă încredere în forţele proprii, mă mobilizează la noi idei și acțiuni.