08/04/2015

Simpozionului Științific Anul Bibliologic 2014

Astăzi, 7 aprilie, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a organizat, cu suportul programului Novateca și a Ministerului Culturii, ediția a XXIV-a a Simpozionului Științific Anul Bibliologic 2014, cu genericul ”Anul bibliologic 2014 – anul relansării și afirmării bibliotecii publice ca centru comunitar”. La eveniment au fost prezenți viceministrul Culturii Igor Șarov, directorul general al Bibliotecii Naționale Alexe Rău, directorul Programului Novateca Evan Tracz, precum și bibliotecari din toate raioanele țării.

În discursul său, viceministrul Culturii Igor Șarov a menționat faptul că, transformarea bibliotecilor publice în centre comunitare este un obiectiv strategic al Ministerului Culturii stipulat în Strategia de Dezvoltare a Culturii – 2020. În context, oficialul a remarcat că, la etapa actuală este important de a implementa standardele și politicile cu privire la asigurarea serviciilor de calitate în biblioteci, prin asigurarea unui sistem de servicii moderne, accesibile și adaptate necesităților comunității.

Directorul programul Novateca Evan Tracz a reiterat că parteneriatul dintre programul Novateca și Biblioteca Națională este în continuă dezvoltare. În anul care urmează, eforturile partenerilor vor fi îndreptate spre îmbunătățirea sistemului de raportare anuală a bibliotecilor publice prin eficientizarea procesului de colectare a datelor, precum și utilizarea datelor colectate pentru promovarea bibliotecilor publice și a impactului acestor instituții în comunitățile în care acestea activează.

În acest context, a fost prezentat portalul open-data creat pe pagina web a programului Novateca care prezintă informații, în regim online, despre bibliotecile publice din program, despre profilul vizitatorilor și serviciile oferite de biblioteci. Portalul a fost creat atât pentru a oferi mai multă transparență, cât și pentru a argumenta necesitatea susținerii modernizării bibliotecilor publice din țară.

La fel, în cadrul evenimentului au fost făcute totalurile concursului republican al descrierilor proiectelor de cercetare și dezvoltare, câștigătorii fiind premiați cu cărți și seturi de cadouri din partea programului Novateca.

Bibliotecarii premianți sunt:

  1. Maia Bălan, s. Bilicenii Vechi
  2. Lolita Kanaev, BNC "Ion Creanga", Chișinău
  3. Lidia Kulikovski, BM “P. P. Hasdeu”, Chișinău
  4. Nadejda Pădure, BPR Străşeni
  5. Maia Taraban, BPO Ocnița
  6. Nadejda Costin, , BM “P. P. Hasdeu” , Chișinău
  7. Alexandru Rusu, BP Izbişte, Criuleni.
  8. Maria Cudlenco, Crihana Veche, Cahul
  9. Galina Davîdic, BP Rezina
  10. Eugenia Răilean, CRDI Soroca

Cele zece descrieri ale proiectelor premiate au fost prezentate, ulterior, pentru cei prezenți în sală.