21/05/2015

Bibliotecari din toată republica și-au împărtășit experiența la Orhei

Peste 60 de bibliotecari din 13 raioane ale republicii s-au reunit astăzi în incinta Bibliotecii Publice ”A. Donici” din Orhei la Conferința republicană cu genericul ”Bibliotecile publice dezvoltă comunitățile”. Evenimentul a avut drept scop scoaterea în evidență a celor mai bune și interesante exemple de servicii noi de bibliotecă, de parteneriate și de metode de promovare a bibliotecilor.

Conferința a fost organizată de BP ”A. Donici” în parteneriat cu secția cultură Orhei, iar reprezentanții de la programul național Novateca, au participat de această dată în calitate de oaspeți de onoare și nu de organizatori, așa cum se întîmpla anterior, lucru subliniat și apreciat de Nadejda Mocanu, manager parteneriate în cadrul programului.

Bibliotecarele și-au împărtășit experiența de lucru cu diferite grupuri de beneficiari, au remarcat parteneriatele create între bibliotecă și asociațiile obștești, între biblioteci și autoritățile publice locale. Unele biblioteci au mers pe ideea creării mai multor servicii separate cum ar fi: cursuri de inițiere în calculatoare și internet pentru copii, adolescenți și adulți, cluburi pe interese, activități culturale, altele însă au inițiat un șir de activități menite să servească un singur scop.

Exemplul bibliotecii din satul Izbiște, Criuleni s-a remarcat înainte de toate prin faptul că este condusă de un bărbat (lucru mai rar întîlnit în rîndul bibliotecarilor) și prin șirul de activități pe care și le-a propus pentru a atinge un singur scop: promovarea localității Izbiște. Alexandru Rusu și-a condimentat discursul cu mult umor și exemple de activități inedite, cum ar fi: cursuri de foto jurnalism pentru tinerii din localitate, sondaje în localitate, inițierea unui club al amatorilor de fotografii, adunarea datelor pentru scrierea istoriei satului și postarea ei on-line, scrierea articolelor pentru rețelele de socializare și chiar administrarea paginii Primăriei Izbiște. ”Nu ne oprim doar la promovarea bibliotecii și a localității noastre, încercăm să devenim acea legătură rapidă între cei rămași acasă și cei plecați la muncă peste hotare”, explică A. Rusu în timp ce demonstrează filmulețe video postate pe youtube, unde părinții plecați își pot vedea în cel mai scurt timp posibil copiii care au participat la anumite activități organizate în sat.

Exemple de succes au fost multe: de la nord la sud și centru, toți au menționat rolul deosebit pe care-l joacă biblioteca în viața comunității. ”Biblioteca actuală trece printr-o metamorfoză complexă. O dată cu programul Novateca, bibliotecile și-au reorientat viziunile – acestea au devenit liantul din comunitate, un centru multifuncțional”, a accentuat Elena Cebotari, de la biblioteca publică din satul Drujba, Ungheni.

Conferința face parte din suita de activități dedicate Zilei Bibliotecii ”A. Donici”, care pe 24 mai va împlini 114 ani de la înființare. În acest context, Lidia Sitaru, directoarea bibliotecii, a menționat rolul major pe care-l are această instituție într-o comunitate, menționând că ”Biblioteca rezistă și va rezista dacă-și va reorienta activitățile spre necesitățile oamenilor: dezvoltarea micului business, dezvoltarea și păstrarea patrimoniului cultural, educația pentru sănătate etc.” Astfel ea speră că practicile diseminate în cadrul acestui eveniment vor genera transformări, care la rîndul lor vor duce la schimbări nu doar cantitative, ci și calitative în societate.

Mai multe poze de la eveniment sunt disponibile pe acest link: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.811982305550028.1073741984.421512291263700&type=1