19/08/2015

Evenimente profesionale - Schimburi de Experiență pentru Bibliotecile Publice din rețeaua Novateca!

Programul Novateca a organizat un șir de Schimburi de experiență pentru 8 raioane din Republica Moldova care s-au desfășurat periodic: la Biblioteca Publică Zaim, Căușeni (30 iunie 2015), Biblioteca Publică Cricova, Chișinău (28 iulie 2015), Biblioteca Publică Sărata Galbenă, Hâncești (30 iulie 2015) și Biblioteca Publică Țareuca, Rezina (6 august 2015). Evenimente profesionale deosebite - schimburi de experiență, la care au participat 55 biblioteci rurale din raioanele Căușeni - Ștefan Vodă, Chișinău - Anenii Noi, Hâncești - Ialoveni, Rezina – Șoldănești, dornice să-și prezinte realizările, să învețe ceva nou de la alții.

Scopul acestor activități profesionale – să ofere bibliotecarilor oportunitatea unică de a afla mai multe informații despre activitatea bibliotecilor din rețeaua Novateca, despre serviciile noi implementate în alte biblioteci, de a cunoaște bibliotecari din alte raioane și sate, de a învăța unii de la alții, de a utiliza informațiile și experiența acumulată la dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor, la diversificarea și inovarea activității, la modernizarea bibliotecii.

Bibliotecile publice au prezentat serviciile noi într-un format nou pentru ei, în Power Point, exercițiu practicat de majoritatea bibliotecarelor, în premieră absolută. Interesați să-și promoveze serviciile, să celebreze succesele împreună cu alți colegi, au învățat tehnica Power Point într-o singură zi, alții, ca autodidacți prin tutoriale on-line, iar unii bibliotecari s-au bucurat de suportul oferit de formatorii instruiți și competenți. Prezentările au fost peste așteptări, nimeni nu ar fi crezut că e prima dată când utilizează acest format inovativ în activitatea profesională. Participanții aveau de prezentat un serviciu modern dar fiecare dintre ei nu s-a limitat doar la unul, aceasta demonstrând, deschiderea lor, bucuria împărtășirii serviciilor, în viziunea lor, foarte utile membrilor comunității. Trecem în revistă doar câteva:

  • „Cinemateca de vineri” (BP Brăila, Chișinău);
  • „Cu Internet și Duolingo învățăm ușor o altă limbă” (BPR Căușeni);
  • „Un mesaj pentru primar și polițist” (BP Zaim, Căușeni);
  • „Din lada de zeste a neamului” (BP Chircăiești, Ștefan Vodă);
  • Clubul oamenilor în etate „Povești la Gura Sobei” (BP Sărata Galbenă, Hîncești);
  • „Răzenencile învață să promoveze tradițiile prin internet” (BP Răzeni, Ialoveni);
  • „Clubul Regatul Spiridușilor și Minunile Internetului” (BPR Rezina);
  • „Micii meșteri, Mari IT-iști” (BP Țareuca, Rezina);
  • „Arta de a fi Bunic-Părinte” (BP Pohoarna, Șoldănești).

Nina Munteanu, directorul Bibliotecii Publice din s. Zaim, a găsit o idee nouă și își exprimă mulțumirea pentru această oportunitate oferită de către Novateca: „Voi implementa un serviciu nou - ,,Clubul doamnelor solitare”. Doresc ca acest schimb de experiență să nu se oprească aici. Am prezentat pentru prima dată informația în Power Point și a fost un succes”. Biblioteca Publică Raională Căușeni, s-a angajat să implementeze un serviciu nou care a fost inspirat de la BP Zaim: „Un mesaj pentru primar”. Utilizatorii bibliotecii au posibilitatea să scrie impresii, dorințe, critici constructive, sugestii, comentarii, propuneri pe o coală de hârtie afișată în bibliotecă, într-un loc vizibil. Pentru a spori numărul de oameni care pot transmite ceva primarului, biblioteca a lansat și versiunea on-line pe pagina de facebook a bibliotecii. Mesajele adunate sunt transmise Primarului în speranța că va da curs pozitiv acestor propuneri cu convingerea, celor care scriu, că astfel participă la guvernarea locală.

Organizatorii și participanții au rămas convinși că astfel de evenimente - schimb de idei, cunoașterea pe viu a activităților organizate de biblioteci, a bibliotecarilor din alte sate și raioane, conduc la implementarea mai multor servicii pentru diferite grupuri din comunitate, la promovarea mai eficientă a bibliotecilor în comunitate, acțiuni care, categoric, vor atrage mult mai mulți utilizatori.

Alte șase Schimburi de experiență sunt preconizate pentru lunile septembrie-noiembrie pentru 12 raioane din Republica Moldova.

Schimb de experiență la Biblioteca Publică din s. Sărata Galbenă
 
Schimb de experiență la Biblioteca Publică din s. Țareuca
Schimb de experiență la Biblioteca Publică din s. Cricova
Schimb de experiență la Biblioteca Publică din s. Zaim