27/04/2016

Programul Novateca și Agenția Națională de Dezvoltare Rurală au devenit parteneri în promovarea serviciilor noi de bibliotecă pentru agricultori

Programul Novateca și Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) au semnat un Memorandum de Înțelegere prin care au legitimat colaborarea de mai bine de un an dintre consultanții ACSA și bibliotecile publice din rețeaua Novateca.

Memorandumul prevede facilitarea inițierii unor programe și servicii specifice, care vor fi adaptate la necesitățile agricultorilor din comunitățile rurale. Documentul are ca scop diversificarea și eficientizarea serviciilor de bibliotecă destinate cetățenilor interesați de domeniile agriculturii și antreprenoriatului și dezvoltarea unui sistem prin intermediul căruia bibliotecarii vor putea solicita sprijinul consultanților ACSA, în numele utilizatorilor.

Deși consultanții regionali ACSA au cunoștințe vaste pentru a susține agricultorii, deseori ei nu dispun de suficient spațiu și instrumente (cum ar fi calculatoarele și accesul la internet) pentru a facilita accesul cetățenilor interesați. Astfel, parteneriatul dintre bibliotecari și consultanții ACSA a devenit unul natural și reciproc avantajos.

“Biblioteca publică modernă este o platformă prielnică pentru studiere, schimb și cercetare,” a subliniat Evan Tracz, directorul programului Novateca. “Parteneriatele dintre biblioteci și consultanții ACSA au fost stabilite la nivel local, ca răspuns la necesitățile utilizatorilor bibliotecii și a membrilor comunității.”

Directorul adjunct al Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală, Eugeniu Revenco, a remarcat importanța programului Novateca în procesul de modernizare, precum și contribuția sa în crearea unor comunități durabile.

Un exemplu de succes al acestei colaborări este grupul de agricultori din satul Bravicea. Pasionați de cultivarea nucilor, acest grup a utilizat resursele bibliotecii și cunoștințele consultanților ACSA pentru a-și perfecționa abilitățile de cultivare, întreținere și creștere a recoltei de nuci. În satul Taraclia de Salcie din raionul Cahul, 16 agricultori pasionați de creșterea viței-de-vie au beneficiat de o serie de instruiri și consultanță profesională în cadrul serviciului nou de bibliotecă “Clubul Info terra.” După mai multe training-uri, participanții au putut să aplice în practică cunoștințele acumulate, fiind ghidați de un specialist ACSA.

Programul Novateca, finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates în cooperare cu USAID și administrat de IREX este un program național cu o durată de cinci ani care are scopul de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor din Republica Moldova prin asigurarea accesului la tehnologii moderne și servicii inovatoare de bibliotecă. Pe parcursul celor trei ani de derulare, mai mult de 600 de biblioteci au aderat la rețeaua Novateca. Programul a donat bibliotecilor publice mai mult de 2500 de calculatoare și periferice și a instruit mai mult de 700 de bibliotecari în utilizarea tehnologiilor informaționale moderne și dezvoltarea serviciilor noi de bibliotecă.

Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) este o organizație non-guvernamentală, non-profit, apolitica ce asigură dezvoltarea durabilă a comunităților rurale prin instituirea și dezvoltarea unei rețele profesionale de prestatori de servicii de informare, consultanță și instruire a producătorilor agricoli și antreprenorilor rurali. Mai multe detalii despre ACSA puteți găsi accesând pagina: http://www.acsa.md .