01/06/2016

„Ora Poveștilor” într-un nou format

Bibliotecile publice nu sunt doar o sursă de acces gratuit la calculatoare și Internet, ci şi o importantă sursă de distracție și educație pentru copii şi familiile acestora. Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” învață cum să actualizeze și să modernizeze serviciile tradiționale de bibliotecă dedicate „Orei Poveștilor” pentru cei mici. Deși bibliotecarii din Moldova au experiență în organizarea activităților de lectură pentru copii la bibliotecă şi școală, ei nu aplică alte tehnici interactive, cum ar fi cântatul, mișcarea sau alte activităţi adăugătoare, şi nici nu invită părinţii să participe la aceste proces. Noul format al „Orei Poveştilor” încurajează toate aceste practici şi chiar mai mult.

Pentru a învăța noi metode de desfășurare a „Orei Poveştilor”, Novateca împreună cu Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” au invitat-o pe Kate Panetti, bibliotecar pentru copii din statul Minnesota, care la moment locuieşte în Chişinău, să prezinte un master-class pentru angajaţii bibliotecii și voluntarii Corpului Păcii care activează în biblioteci. La 20 mai, în cadrul master-class-ului găzduit de bibliotecă, dna Panetti a pus în discuție importanța alfabetizării timpurii și implicării părintelui (sau îngrijitorului) în dezvoltarea deprinderii de a citi a copiilor.

Dna Panetti a subliniat necesitatea implicării bibliotecii în procesul de familiarizare a copiilor (vârsta 2-6 ani) cu lumea cuvintelor și a semnelor, în special a celor care nu beneficiază de această posibilitate în condiții casnice. Biblioteca poate compensa acest aspect, ajutând la pregătirea copiilor pentru școală. „Ora Poveștilor” încurajează interacțiunea, joaca şi mişcarea. La orice lecție de „Ora Poveștilor”, bibliotecarul trebuie să aplice fiecare din următoarele tehnici – vorbitul, cântatul, cititul, scrisul şi jocul - pentru a amplifica procesul de familiarizare a copiilor cu lumea cuvintelor şi a transforma biblioteca într-un loc distractiv. Dna Panetti a explicat clar că rolul bibliotecarului nu este de a-i învăţa pe copii să citească din carte, ci de a împărtăși cu ei experiența lecturii, de a le transmite emoții și a le trezi interesul față de această activitate.

În urma discuțiilor despre elementele unei lecții de „Ora Poveştilor”, participanţii au trecut la activităţi practice. Dna Panetti a demonstrat aspectele cheie şi a împărtăşit cu ei abilităţile sale în calitate de lider, încurajându-i totodată să aplice noile abordări în practică. Următoarea întâlnire pe acest subiect a fost programată pentru mijlocul lunii iunie, la ea urmând să participe şi copiii. Dna Panetti va demonstra din nou cum se desfășoară „Ora Poveştilor” la bibliotecă, după care vor urma discuţii şi reflecţii asupra activităţii.

Totodată, bibliotecarii de la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” vor împărtăși noile abordări ale „Orei Poveştilor” cu bibliotecile din întreaga ţara, iar programul Novateca va asigura și în continuare colectarea și promovarea materialelor care ajută bibliotecarii să aplice noile tehnici.