02/06/2016

Bibliotecile publice vor promova programe de prevenire a abuzului faţă de copii

Programul Novateca și Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) și-au unit forțele pentru sporirea nivelului de vizibilitate a necesității prevenirii abuzului față de copii, prin intermediul bibliotecilor publice modernizate din Moldova. Deși abuzul față de copii rămâne a fi un subiect sensibil, bibliotecile publice caută modalități de promovare și asigurare a unor programe sigure, de combatere a acestor probleme, oferindu-le tinerilor și copiilor posibilitatea de a accesa servicii de rigoare în acest domeniu.

Memorandumul prevede că bibliotecarii vor beneficia de instruiri pentru a putea satisface prin intermediul calculatoarelor, nevoile informaționale ale utilizatorilor în acest domeniu și crea servicii inovatoare de bibliotecă pentru prevenirea abuzului față de copii.

“Bibliotecile publice din Moldova sunt spații sigure care încurajează educația, schimbul de experiență și cercetarea” a subliniat Directorul Programului Novateca, Evan Tracz. “Având în vedere faptul că, copiii sunt publicul țintă al bibliotecilor publice, serviciile destinate acestei categorii sunt extrem de importante. Serviciile de prevenire a abuzului față de copii, susțin atât educația copiilor în acest domeniu și asigură accesul la informație și resurse care le permit să facă față unor astfel de provocări și dificultăți”.

Conform datelor statistice, anual, Republica Moldova înregistrează peste 3000 de copii victime ale abuzului și doar un procent redus din aceștia beneficiază de îngrijire specială. Pentru a veni cu soluții la această problemă, reprezentanții CNPAC vor disemina prin intermediul bibliotecilor informații relevante pentru prevenirea abuzurilor față de copii și vor folosi spațiile și resursele bibliotecilor pentru a organiza evenimente și activități de susținere a copiilor și adolescenților.

“Așteptăm cu interes colaborarea cu bibliotecile publice din Moldova pentru a oferi suport copiilor și familiilor acestora,” a menționat Daniela Sîmboteanu, președinte CNPAC. “Suntem convinși că atmosfera familială și confortul pe care le oferă biblioteca vor asigura un mediu prielnic pentru a aborda un subiect atât de important și sensibil.”

Memorandumul a fost semnat în timpul unui eveniment specializat de schimb de experiență care a adunat atât bibliotecari și partenerii care oferă servicii noi de bibliotecă dedicate copiilor.

Bibliotecarii din Telenești, Orhei, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi, Cahul, Edineț, Rezina, Dondușeni împreună cu partenerii lor au prezentat o gamă de servicii puse la dispoziția comunităților – acestea includ cursuri de artă culinară pentru copii, ateliere de pictură, cluburi de jocuri tradiționale moldovenești, lecții de “Ora poveștilor” și cursuri privind securitatea la trafic. La eveniment, participanții au elaborat o listă de recomandări pe care le vor împărtăși ulterior cu ceilalți bibliotecari și parteneri pentru a încuraja viitoarele parteneriate.

Pentru mai multe informații privind activitățile de prevenire a abuzului față de copii în Moldova, accesați: http://cnpac.org.md/.