14/06/2016

Relația Guvern – Cetățeni mai bună grație Bibliotecilor Publice

În data de 13 iunie, 18 bibliotecari Novateca au primit titlul oficial de Ambasadori ai e-Guvernării. Centrul de Guvernare Electronică în colaborare cu programul Novateca au invitat ieri, la Casa Guvernului Republicii Moldova, 18 bibliotecari pentru a le înmâna certificate care le conferă titlul de eAmbasador și certificate de acreditare a bibliotecilor publice care îi mandatează să instruiască cetățenii, alți bibliotecari, reprezentanți ai administrației publice locale și ai mediului de afaceri în utilizarea serviciile electronice publice.

Pe parcusul ultimelor două luni, cei 18 bibliotecari din biblioteci sătești, raionale și municipale au fost instruiți și au efectuat peste 60 de sesiuni de informare la care au participat peste 550 de participanți.

Directorul Executiv al Centrului de Guvernare Electronică, Iurie Țurcanu a menționat: ”Ne dorim ca biblioteca să devină punctul numărul 1 de acces al informației în comunitate, iar bibliotecarul – partenerul numărul 1 în procesul de reformare a serviciilor publice.”

Acum bibliotecile în care activează eAmbasadorul au devenit un ghișeu unic de solicitare a eServiciilor, unde fiecare cetățean se poate adresa pentru a obține suport sau răspuns la întrebări despre accesarea sau solicitarea serviciilor publice.

”Voi sunteți cei care aduc transformarea în Moldova, iar contribuția voastră este una semnificativă, inclusiv pentru Guvern”, a conchis Evan Tracz, Director de Program Novateca.

În cadrul sesiunii de premiere, eAmbasadorii au împărtășit impresiile, provocările și planul de activitate pentru perioada următoare.

Poveștile de succes spuse de e-ambasadori indică faptul că utilizarea serviciilor electronice de către bibliotecari înșiși facilitează transferul de cunoștințe și abilități colegilor bibliotecari, membri ai familiei, prietenilor sau cunoscuților, patroni de bibliotecă și membrii comunității în general.

De exemplu, un student de la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Litere și literatură, a fost în măsură să ajute unchiul său, care lucrează în prezent în afara Moldovei pentru a procesa certificatul de naștere al copilului său, sau doi reprezentanți ai administrației publice locale, au accesat e-serviciile pentru a plăti pentru utilități on-line. Mai multe persoane au putut să obțină în timp scurt cazierul judiciar și au economisit eforturile și l-au ridicat de la Departamentul Teritorial de Poliție (Ungheni, raion), sau o femeie a primit cazierul judiciar pentru soțul ei, care lucrează în străinătate. Toate aceste servicii electronice au fost accesate și solicitate în bibliotecile cu sprijinul unui e-ambasador.

Pentru viitor, e-ambasadorii intenționează să continue livrarea de training-uri despre e-servicii pentru diferite grupuri de beneficiari, prin transferul de cunoștințe și abilități altor bibliotecari pentru a deveni e-ambasadorilor informali în regiune, să elaboreze și difuzeze materiale promoționale în ceea ce privește e-serviciile la nivel regional și local și să livreze training-uri folosind Skype-ul pentru utilizatorii care nu sunt situați în apropierea bibliotecii.

Această inițiativă este un indiciu al creșterii continue a parteneriatului dintre Novateca cu Centrul de e-Guvernare. Acesta recunoaște rolul important pe care bibliotecile publice locale îl joacă ca puncte de acces din cadrul serviciului de strategie națională de e-guvernare al Moldovei.