22/06/2016

Bibliotecile publice din Orhei dezvoltă comunități durabile

Miercuri, 16 iunie, Ministrul Tehnologiei Informaţionale şi al Comunicaţiilor, Vasile Botnari a vizitat Biblioteca Publică Raională Orhei.

Ministrul a fost impresionat de realizările şi succesele bibliotecii, exprimând un interes deosebit față de procesul de modernizare a celor 57 de biblioteci săteşti din raionul Orhei, care astăzi fac parte din reţeaua Novateca. Directorul bibliotecii, Stepanida Ţugui, a informat oaspeţii, prezenți la eveniment, despre modul în care biblioteca raională sprijină bibliotecarii locali prin instruiri şi despre crearea serviciilor noi de bibliotecă pentru comunitățile din raion.

În cadrul vizitei, ministrul a realizat un tur al bibliotecii şi a făcut cunoștință cu formatorii Novateca, care instruiau un grup de pensionar în domeniul serviciilor electronice. „Bibliotecile din Moldova au câştigat o notorietate impunătoare în ţară datorită procesului de modernizare lansat de programul Novateca. Acestea sunt în continuare dotate cu calculatoare, iar numărul vizitatorilor este în creştere", a menţionat ministrul.

Activităţile organizate de bibliotecile Novateca se armonizează perfect cu scopurile Strategiei Moldova Digitală 2020. „Bibliotecarii promovează instrumentele de e-guvernare, oferă servicii de comunicare şi utilizare a aplicaţiei Skype, creează conţinut online şi instruiesc cetăţenii în utilizarea TI. Acestea şi alte iniţiative ale bibliotecilor contribuie la promovarea priorităţilor de dezvoltare ale ţării şi demonstrează relevanţa bibliotecilor din Moldova în realizarea obiectivelor acestei strategii semnificative", a explicat Directorul Programului Novateca, Evan Tracz.

Şeful Direcţiei Cultură al Consiliului Raional Orhei, Anatol Guriuc, de asemenea, a accentuat importanța investițiilor și a cursurilor de formare în procesul de transformare a bibliotecilor publice din Orhei în centre comunitare moderne, care vin să îmbunătățească viața cetățenilor. El a menționat că Consiliul Raional va continua să sprijine dezvoltarea bibliotecilor din Orhei şi va asigura durabilitatea modernizării sistemului de biblioteci.

Vizita a culminat cu o masă rotundă cu participarea ministrului și a unui grup de bibliotecari din raionul Orhei și regiunile alăturate, care au pus în discuţie parteneriatul dintre biblioteci, diverse instituţii şi stat.

Biblioteca Publică Orhei este o bibliotecă lider în rețeaua Novateca, care a reușit să înregistreze succese în atragerea diferitor categorii de utilizatori. Biblioteca raională împreună cu bibliotecile sătești au beneficiat de calculatoare și cursuri de formare pentru bibliotecari, contribuția APL fiind de peste 1,6 mln. lei. Motivaţia bibliotecarilor din Orhei a făcut posibilă transformarea bibliotecii într-un spațiu optim pentru activități axate pe satisfacerea nevoilor comunității, comunicarea prin intermediul tehnologiilor informaționale între copii și părinții lor aflați peste hotare și asigurarea accesului la informații specializate, resurse, și consultări acordate diferitor categorii de utilizatori.

Pentru mai multe detalii despre vizită:

http://www.publika.md/proiect-inedit-bibliotecile-devin-tot-mai-atractive-si-vizitate-de-oameni_2658271.html