27/03/2015

Schimb de experiență pentru bibliotecarii locali din zona Sud-Vest

Programul Novateca organizează periodic schimburi de bune practici între bibliotecarii locali pentru a susține activitatea bibliotecilor din rețeaua Novateca și pentru a-i ajuta să depășească cu succes obstacolele întâlnite. Primii care au avut oportunitatea de a beneficia de un schimb de experiență au fost bibliotecarii locali de succes din raioanele Căușeni (Biblioteca Publică din Zaim şi Tănătari), Ialoveni (Biblioteca Publică din Puhoi şi Ţîpala), Anenii Noi (Biblioteca Publică Hîrbovăţ şi Ciobanovca) și Biblioteca Publică Raională Anenii Noi, directorul bibliotecii raionale – dna Maria Trofimov, reprezentantul Direcției Cultură Anenii Noi – dna Parascovia Codreanu, împreună cu formatorii Centrului Raional de Formare: Silvia Paniș și Eugenia Tarpan.

La data de 18 martie 2015, în incinta Bibliotecii Publice Raionale Anenii Noi s-a desfășurat primul schimb de experienţă pentru bibliotecarii locali de succes din zona de Sud-Vest, organizat de Programul Novateca: The Global Libraries Program in Moldova.

Întrevederea s-a desfășurat într-un anturaj prietenos, într-un mediu propice discuţiilor despre provocările întâlnite de către bibliotecarii din spațiul rural, precum şi unul stimulator în identificarea și descrierea soluţiilor aplicate pentru valorificarea oportunităților și depășirea dificultăților.

Bibliotecarii au împărtășit, unul altuia, difcultățile întâlnite în procesul de implementare a serviciilor noi, a serviciilor bazate pe tehnologiile informaționale, a modernizării bibliotecii - procese noi, apărute datorită aderării la Programul Novateca. În rezultatul acestor relatări, discuții, păreri, cea mai provocatoare schimbare rămâne a fi fluxul mare de utilizatori. Tot bibliotecarii ne-au împărtășit soluțiile aplicate pentru a face față acestei provocări.

  • Pentru reducerea fluxului de utilizatori și pentru organizarea acestora, biblioteca stabilește un program fix (după timp, oră), timp variat în dependență de necesitățile informaționale ale utilizatorilor (Odnoklassniki mai puțin; căutarea informației, lecții mai mult etc.). De asemenea se întocmește un grafic al bibliotecii (Ex.: luni, marți vin preșcolarii, în restul zilelor vin elevii). Biblioteca colaborează inclusiv cu secretarul școlii și urmărește orarul lecțiilor de la școală și permite elevilor să viziteze biblioteca doar după orele de curs;
  • Pentru respectarea ordinii în bibliotecă, au fost elaborate Regulamente unde sunt specificate regulile de utilizare a calculatoarelor cu acces gratuit la Internet. Acesta de obicei este afișat la bibliotecă (în sala unde sunt calculatoare), la liceu etc. De asemenea, pentru a nu se crea îmbulzeală la calculatoare, utilizatorii se programează din timp pentru 30 sau 40 minute pentru a naviga pe Internet;
  • Se practică jocuri energizante pentru utilizatori, se organizează instruiri individuale;
  • Pentru a soluționa problemele survenite la care nu pot găsi soluția singuri, bibliotecarii apelează la ajutorul formatorilor din cadrul bibliotecii raionale sau recrutează voluntari dornici de a ajuta bibliotecarul și de ași demonstra abilitățile de utilizare a calculatorului.

Bibliotecarii au specificat activitățile organizate și ulterioarele Servicii Noi de Bibliotecă care urmează a fi implementate:

  • „Tratamente naturiste la bibliotecă” – utilizând componenta IT;
  • Instruirea membrilor comunității de vârsta a III-a în utilizarea componentei IT;
  • „Bunele maniere în familie” – utilizatorii vor învață arta comunicării;
  • „Afrodita” (sesiuni organizate în parteneriat cu medicul de familie, destinat fetelor)
  • „Biblioteca mobilă” – bibliotecarii merg acasă la persoanele cu dizabilități locomotorii
  • „Târg de caritate” – colectarea hainelor pentru copiii din familii social-vulnerabile
  • Cenaclu „Revista bibliotecii” – colectarea creațiilor copiilor
  • „Casă pentru bătrâni” – o bibliotecară a venit cu inițiativa de a se deschide o casă pentru bătrâni.

Participanții au depășit cu succes impedimentele menționate prin elaborarea și implementarea unor sisteme simple dar eficiente de administrare a fluxului de utilizatori, crearea instrumentelor ingenioase de motivare a copiilor, implicarea activă a voluntarilor (mai ales din rândul vizitatorilor tineri ce cunosc calculatorul și rețelele sociale) și diversificarea parteneriatelor. De asemenea spațiul bibliotecii este organizat astfel încât utilizatorilor să le fie comod. Biblioteca elaborează diverse pliante, flyere, regulamente etc. Exemple găsiți atașate la sfârșitul articolului.

În urma acestui eveniment, participanţii au rămas mulţumiţi, impresionaţi de experienţa colegilor, s-a făcut schimb de materiale promoţionale, regulamente, exemple de servicii noi implementate în biblioteci. Bibliotecarele au devenit mai apropiate, și-au intensificat relațiile colegiale. Provocările care erau un obstacol pentru biblioteci, s-au transformat în puncte forte, bibliotecarii devenind mai convingători, încrezuți în sine, buni specialiști.

Evenimentul dat a fost primul de acest fel pentru a fortifica relațiile dintre bibliotecari, pentru a se extinde serviciile de bibliotecă, pentru ca bibliotecarii să se inspire de la colegi și să spună cum au găsit soluții la obstacolele întâlnite.

Vă rugăm, dacă dispuneți de materiale promoționale în format electronic, să le expediați la adresa de email a Coordonatorului Comunicare Biblioteci, Maria Gonța, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. . Aceste resurse informaționale urmează a fi postate pe pagina web a programului Novateca. În curând veți avea acces la Centrul de Resurse Novateca de pe site-ul nostru.

Informație detaliată despre activitățile organizate în biblioteci găsiți în atașamentul de la sfârșitul articolului.

Pentru alte detalii, ne contactați la numărul 022 22 29 92.